LEI

persbericht / nr. 1734

5-juni-2003

Diversiteitsbeleid schept ruimte voor nieuwe oplossingen

Het ministerie van LNV heeft een omslag gemaakt van belangenbehartiging van boeren naar beleid voor alle burgers. Maar de boer, de burger of de consument blijkt niet te bestaan. Er zijn 16 miljoen Nederlanders met een diversiteit aan waarden en wensen. Traditioneel beleid probeert het probleem op te lossen door zich te richten op een beperkt aantal specifieke (achterstands)groepen en daarvoor duidelijke doelen te formuleren. Door deze benadering wordt een aantal vragen en oplossingen bij voorbaat uitgesloten. Een beleid dat rekening houdt met de maatschappelijke diversiteit biedt meer mogelijkheden. Maar hoe geef je zo'n beleid vorm? LNV is op zoek naar goede benaderingen en vroeg het LEI mee te denken. Aan de hand van twee casestudies zijn het karakter en de mogelijkheden van zo'n beleid verkend.

De casestudies hebben betrekking op de invoering van een halalkeurmerk en op de ontwikkeling van een gebiedsplan voor De Venen. Bij beide onderwerpen speelt een groot aantal partijen met vaak botsende opvattingen een rol. Maar ook blijkt dat door rekening te houden met die diversiteit het probleemoplossend vermogen van het beleid toeneemt. Het is daarbij van belang dat de overheid wel doelen formuleert, maar de wijze van uitvoering niet bij voorbaat vastlegt. Een ander leerpunt is, dat het beleid de oplossingsrichting van een probleem niet te smal moet definiëren. Daarmee voorkom je dat betrokkenen onnodig worden buitengesloten en het proces door irritaties wordt geblokkeerd. Een kritische houding tegenover het eigen standpunt en goed luisteren naar wat de burger zegt, zijn onmisbare voorwaarden voor een diversiteitsbeleid.
---

Diversiteitsbeleid: (h)erkennen van meerstemmigheid; Een analyse van mogelijkheden van beleid met een diversiteitsfocus. Bekijk het rapport: 7.03.09.