Gemeente Alphen aan den Rijn


Update Masterplan Stadshart 2003

Het college van burgemeester en wethouders heeft de Update Masterplan Stadshart 2003 vastgesteld. Deze zesde Update, een toetsing op de actualiteit van het Masterplan Stadshart, schetst een (financieel) totaalbeeld van het project. De harde randvoorwaarde dat de kosten van het Masterplan niet leiden tot een lastenverhoging voor de inwoners is ook nu gehaald.

Sinds de vorige Update heeft de financiële situatie zich op hoofdlijnen als volgt ontwikkeld. De kosten zijn gestegen met circa
1,4 miljoen ten opzichte van de ramingen in de vorige Update 2002. Het betreft met name hogere kosten in de grondexploitatie

0,7 miljoen, hogere kosten Stadhuisproject 0,3 miljoen en lagere opbrengsten uit verhuur stadhuis 0,4 miljoen. De kostenstijgingen worden volledig gecompenseerd door extra inkomsten, te weten 1 miljoen rentebijschrijving, 0,3 miljoen aan te verrekenen BTW voor het Stadhuis- project en 0,1 miljoen aan bijschrijving in de reserve renteverschillen. Met deze ontwikkelingen blijft de post onverdeeld/onvoorzien van 0,5 miljoen ongewijzigd ten opzichte van vorig jaar, terwijl de risicos binnen het project zijn afgenomen.

Voor de toekomst wordt wederom uitgegaan van het bijschrijven van rente over de voorzieningen welke ten behoeve van het stadshartproject aanwezig zijn. Naar verwachting wordt nog een bedrag van ca. 1 miljoen toegevoegd in 2004.

De totaal benodigde financiële dekking voor het Masterplan is met 1 miljoen afgenomen ten opzichte van de Update 2002 tot 33,2 miljoen. Deze afname is het gevolg van verrichte betalingen voor in uitvoering genomen en afgeronde projecten uit het Masterplan. De hardheid / zekerheid van de dekkingsposten is ten opzichte van 2002 toegenomen van 75% tot 87%.

De Update wordt in juni 2003 ter vaststelling aan de gemeenteraad aangeboden. In opdracht van het college van burgemeester en wethouders is het Masterplan nu voor de zesde keer op zijn actualiteit getoetst. Dit betekent dat de ontwikkelingen op het gebied van de voortgang van projecten, financiën en planning zijn geïnventariseerd en getoetst aan het oorspronkelijke Masterplan Stadshart van november 1996. De Update is hiervan de totaalrapportage en schetst de stand van zaken per mei 2003. De vorige update is van mei 2002.

Persbericht 29, 3 juni 2003

© Gemeente Alphen aan den Rijn, 03 juni 2003 laatste wijziging