Gemeente Leiden

Vernieuwend project op EWR/Slachthuisterrein

Grote invloed toekomstige bewoners

Publicatiedatum: 5 juni 2003

Gisteren vond in Leiden-Noord een bijzondere excursie plaats. Architecten, planologen en andere deskundigen uit het hele land werden ingelicht over de grootse herinrichting van het EWR/Slachthuisterrein. In de komende jaren wordt hier een aantrekkelijke woonwijk gebouwd, waar bewoners zélf veel invloed op zullen hebben.

BOUWEN EN WONEN - De excursie vond plaats in het kader van het InnovatieProgramma Stedelijke Vernieuwing (IPSV). Hiermee wordt door het Rijk financiële ondersteuning geboden aan veelbelovende projecten. Wethouder Hillebrand legt uit waar Leiden deze ondersteuning aan 'verdiend' heeft: "Het Rijk wil vernieuwing, durf en creativiteit uitlokken," vertelt hij. "De herstructurering van dit terrein valt daar absoluut onder, om meerdere redenen."

Om te begrijpen wat er allemaal gaat gebeuren op dit terrein moeten we even terug in de tijd duiken. Al in 1997 is er een wijkontwikkelingsplan gemaakt voor Leiden-Noord. In dit plan kwamen de verschillende problemen van de wijk en mogelijke oplossingen aan de orde. Duidelijk werd dat er meer woningen nodig waren voor mensen in verschillende levensfasen en dat het woonplezier voor verbetering vatbaar was. Woningcorporatie Portaal wilde een deel van zijn verouderde en verzakte huizen in het gebied vervangen door woningen met een hogere kwaliteit. De gemeente Leiden wilde woningen gaan bouwen op het EWR/Slachthuisterrein. De partijen hebben besloten om samen te werken in een voor Leiden uniek project.

De woonwijk wordt ruim opgezet

Recreëren

Projectleider Ronald Stokkel is vanaf het prille begin betrokken bij de plannen.

"Eén van de nadelen van Leiden-Noord is dat het gebied doorkruist wordt door de drukke Willem de Zwijgerlaan," legt hij uit. "De woningen liggen aan de zuidkant, terwijl het groen, de 'tuin' van de wijk, aan de andere kant van de weg ligt. Eén van onze plannen is dan ook om een deel van de Willem de Zwijgerlaan onder de grond te krijgen, en op die plaats een groene verbinding te maken met de buurt. Hierdoor kunnen bewoners makkelijker aangenaam recreëren. Rond het Kooiplein willen we dat mensen prettig kunnen winkelen, en op het EWR/Slachthuisterrein komt de nadruk op wonen te liggen."

Hoe hier gewoond gaat worden, wil de gemeente zoveel mogelijk aan de toekomstige bewoners zelf overlaten.

"Wij willen van Leiden Noord graag een 'levensloopbestendige wijk' maken," vertelt wethouder Hillebrand. "Dit betekent dat mensen er van het begin tot het einde van hun leven kunnen vertoeven. En de manier waarop we dit willen bereiken is door particulier opdrachtgeverschap."

Zelf beslissen

Particulier opdrachtgeverschap betekent dat toekomstige bewoners zelf beslissen hoe hun huis eruit komt te zien. Op kleinere schaal is dit al langer mogelijk, maar voornamelijk voor mensen met een hoger inkomen. Op het EWR/Slachthuisterrein zal deze mogelijkheid geboden worden voor verschillende inkomensklassen. Anders gezegd: zowel rijtjeshuizen als villa's zijn, binnen bepaalde grenzen, mogelijk. Het grote voordeel hiervan is volgens de wethouder dat de bouw perfect aansluit op de vraag. Daarom wordt ook gestreefd naar honderd procent particulier opdrachtgeverschap. Zelfs voor de toekomstige huurwoningen op dit terrein wordt nagedacht over een manier om bewoners zelf inspraak te laten hebben.

De vrijheid van de particuliere opdrachtgevers is niet onbeperkt. Het gaat hier immers om een terrein midden in de stad. Vanzelfsprekend moet er rekening gehouden worden met de buren. Ook zijn sommige delen van het terrein geschikt voor dichtere of juist ruimere bebouwing. Om zoveel mogelijk woningen te kunnen bouwen, is er een plan bedacht voor ondergronds parkeren. Ook dit brengt enige beperkingen met zich mee.

Parkeren

Frans Westdorp van woningcorporatie Portaal legt uit wat de consequenties hiervan zijn: "Je moet je het ondergronds parkeren voorstellen als een soort 'bakken' van een bepaald oppervlak. Hierbovenop kan gebouwd worden. Zo kan iedereen vlak bij zijn huis parkeren. Die 'bakken' zorgen automatisch voor een verdeling van het terrein in velden. Eén zo'n veld kun je op heel veel verschillende manieren invullen. Maximaal kunnen er achttien woningen op gebouwd worden, maar dat is afhankelijk van de vraag. Hoe die velden ingevuld worden willen we zo lang mogelijk openlaten, zodat mensen zelf de keuze hebben."

Een eigen huis

De toekomstige bewoners van het project worden in eerste instantie zoveel mogelijk binnen Leiden-Noord gezocht, maar gezien er zo'n zeshonderd woningen gebouwd gaan worden, zullen in tweede instantie ook andere geïnteresseerden in de regio zich kunen inschrijven. Ronald Stokkel en Frans Westdorp hebben al wat reacties gepeild, en die waren "verrassend goed". In de stad bestaat behoefte aan een dergelijk project.

De particulier opdrachtgevers zullen begeleid worden: niet iedereen weet immers wat de mogelijkheden zijn als je gaat nadenken over het bouwen van een eigen huis. Na de zomer zal er daarom op het terrein een informatiecentrum geopend worden.

Deze pagina is gewijzigd op 5-06-2003