Gemeente Leiden

Er komt steeds meer behoefte aan seniorenwoningen

Vijf vragen aan... Hilde Jansen

Publicatiedatum: 5 juni 2003

Elke week stellen we vijf vragen aan een gemeenteraadslid. De eerste vier worden willekeurig gekozen uit een lijst van vragen die mede door Leidse burgers is samengesteld. De gemeenteraad bestaat uit 39 mensen die lid zijn van verschillende politieke partijen. Samen bepalen zij de grote lijnen van het beleid en controleren zij of Burgemeester en Wethouders de stad goed besturen. Deze week: Hilde Jansen.

Naam: Hilde Jansen

Leeftijd: 60

Beroep: was coordinator van het Leidse Volkshuis

In de raad sinds: maart 2002

Politiek partij: PvdA

Aan de buitenkant van de huizen zijn liften gemaakt'

Foto: Wim van Noort

Hoe wilt u het woningprobleem in Leiden oplossen?

Ik hou mij in de raad veel bezig met ouderenbeleid. Omdat de vergrijzing toeneemt zal er de komende tien jaar steeds meer behoefte komen aan seniorenwoningen. Onlangs is er een overeenkomst gesloten tussen de gemeente en de woningbouwverenigingen om hieraan samen te werken. Momenteel zijn er al goede initiatieven. Oude woonwijken worden opgeknapt. Zo zag ik laatst hoe woningbouwvereniging De Sleutels in Zuid-West bestaande woningen aanpast voor ouderen. Aan de buitenkant van de huizen zijn bijvoorbeeld liften gemaakt. Kamers worden vergroot en de flats worden verfraaid door het ophangen van kunst aan de muur. Beleid is nu dat als er iemand vertrekt uit deze flats, die lege woning meteen geschikt wordt voor senioren, met alle nodige aanpassingen. Ook Leidse zorgcentra hebben plannen voor uitbreiding en nieuwe aangepaste woningen. De nieuwe Leidse woonlocaties, waar gebouwd gaat worden, zoals Roomburg, bieden ook perspectief.

Ik denk dat we creatief moeten zijn in het vinden van oplossingen.

Wat maakt Leiden volgens u bijzonder?

De historie natuurlijk, de prachtige oude stad. Maar waar ik vooral erg van hou is van het water. Ik vind het heerlijk om met mooi weer op ons bootje rond te dobberen en de stad vanaf het water te bewonderen. Wat ik ook prettig vind aan Leiden is de centrale ligging, je bent zo bij het strand, bij de bossen of in een grotere stad. Ideaal. Ik woon hier al vanaf mijn derde jaar en zou niet meer weg willen.

Hoe legt u aan familie en vrienden uit wat u doet in de raad?

Ze zien wel aan me dat ik heel veel bezig ben. Ik heb dan wel geen baan meer, maar ben toch al snel 25 uur per week bezig voor de raad. Omdat ik in de commissie Sociale Infrastructuur zit kan ik meestal goed uitleggen wat ik doe, omdat dit heel dicht bij de mensen staat. Ik hou me bijvoorbeeld bezig met jongerenbeleid, welzijn en met de problemen in de zorg.

Wie bewondert u?

Nelson Mandela. Om zijn sterke persoonlijkheid, om hoe hij gelooft in een betere wereld en opkomt voor de zwakkeren in de samenleving. Ik ben op Robbeneiland geweest, waar hij gevangen heeft gezeten. Dat was heel indrukwekkend. Heel bijzonder vond ik het ook toen hij het eredoctoraat in Leiden kreeg. Samen met heel veel anderen heb ik aan de kant van de weg staan klappen. Ik heb grote belangstelling voor Zuid-Afrika, een land wat na de apartheid probeert uit het dal te komen. Ik zit daarom ook in het platform stedenband Leiden/ Buffalo-City.

Wat wilt u de Stadskrantlezers verder nog vertellen?

Ik hoop dat de afstand tussen gemeente en inwoners verkleind wordt en de communicatie verbetert. Ik merk soms veel boosheid bij mensen. Ik hoop dat zij toch inzien dat de gemeente er niet is om Leidenaren tegen te werken, maar juist om verbeteringen tot stand te brengen.

Deze pagina is gewijzigd op 5-06-2003