Gemeente Leiden

Presentatie ontwerp-stadsvernieuwingsplan Aalmarkt e.o. 19 juni in het Stadsbouwhuis

College akkoord met ontwerpplan Aalmarkt

Publicatiedatum: 5 juni 2003

De Projectgroep Nieuw Aalmarktplan en het College van Burgemeester & Wethouders hebben op hoofdlijnen overeenstemming bereikt over de opzet van het ontwikkelingsplan voor het Aalmarktgebied. De uitgangspunten van het advies van de Projectgroep Nieuw Aalmarktplan en de overlegresultaten zijn verwerkt in het ontwerp-stadsvernieuwingsplan, waarmee het college op 2 juni jl. heeft ingestemd. Op donderdag 19 juni zal in het Stadsbouwhuis op de Langegracht een informatieavond worden gehouden over het plan.

BOUWEN EN WONEN - Na veel discussie komt er dan eindelijk schot in de planvorming rond de Aalmarkt. Afgelopen maandag heeft het college ingestemd met het ontwerp-stadsvernieuwingsplan dat de basis wordt voor de ingrijpende aanpassingen in de Leidse binnenstad. Dit plan heeft als doel om een historisch stuk van de binnenstad op te knappen en tot leven te brengen. Verder moet de binnenstad een economische en culturele impuls krijgen door aantrekkelijke winkels en culturele functies in het gebied te vestigen. In het plan is bijzondere aandacht geschonken aan bouwhistorische hoogwaardige onderdelen en structuren van te ontwikkelen panden.

Culturele uitstraling

In het plan zoals dat nu op tafel ligt, worden de Aalmarktschool en de voormalige vleugel van het Catharinagasthuis (LVC-pand) behouden. Tussen beide panden zal een semi-openbare cultuurtuin worden gebouwd. Voor de Stadsgehoorzaal wordt een tweede zaal aan de Aalmarkt ontworpen. Als gevolg hiervan zal op de Aalmarktschool een extra bouwlaag komen. In de Aalmarktschool komt ruimte voor een winkel met culturele uitstraling. Het pand Aalmarkt 11 krijgt een horecafunctie met een terras in de tuin.

Voetgangersbrug

Het noordelijk deel van de Vrouwensteeg wordt bij het winkelcircuit betrokken. Tussen de Haarlemmerstraat en de Stille Rijn wordt ter hoogte van de panden Haarlemmerstraat 109 en Stille Rijn 8 een voetgangersverbinding gemaakt. In het verlengde van deze verbinding is een voetgangersbrug gepland. De Mandenmakerssteeg wordt verbreed tot een winkelerf. Het gebied van het voormalige pand van het Hoogheemraadschap van Rijnland is bestemd voor het poppodium LVC, jongerencentrum 't Stathuys, het postkantoor, winkels, woningen en een ondergrondse parkeergarage met circa 350 plaatsen. De in- en uitgang van deze parkeergarage komt aan de Boommarkt. Het plan maakt het mogelijk dat ruim 80 woningen worden gerealiseerd, nieuwbouw en in gerestaureerde panden.

Informatieavond

Om alle inwoners zo goed mogelijk te informeren over het plan is er op donderdag 19 juni om 20.00 uur een informatieavond in het Stadsbouwhuis aan de Langegracht. Tijdens deze avond wordt het plan toegelicht door de heer Wytze Patijn van KuiperCompagnons. Tevens zijn de wethouders R. Hillebrand en A. Geertsema aanwezig. Uiteraard is er gelegenheid om vragen te stellen en meningen kenbaar te maken.Verder ligt het plan van 10 juni tot 17 juli in het stadhuis en het Stadsbouwhuis ter inzage. In deze periode kan iedereen zijn of haar zienswijze geven. In oktober zal de gemeenteraad een besluit zal nemen over de toekomst van het Aalmarktgebied.

Deze pagina is gewijzigd op 5-06-2003