Gemeente Leiden

SOZA werkt samen met het Inlichtingenbureau

Publicatiedatum: 5 juni 2003

Wie recht heeft op een bijstandsuitkering moet die ook krijgen. Maar SOZA moet zeker weten dat die uitkering bij de juiste persoon terechtkomt en dat de hoogte van de uitkering klopt. Wat u opgeeft bij SOZA aan inkomsten-en vermogengegevens kan sinds kort nauwkeurig en snel gecontroleerd worden. Het hulpmiddel daarbij is het Inlichtingenbureau.

SOCIALE ZAKEN - Wat doet het Inlichtingenbureau eigenlijk? Het Inlichtingenbureau is als het ware een 'electronisch doorgeefluik' van gegevens. SOZA stuurt regelmatig de sofi-nummers en bijbehorende gegevens van iedereen die op dat moment een bijstandsuitkering ontvangt, naar het Inlichtingenbureau. Vanuit het Inlichtingenbureau gaan de gegevens naar diverse instanties. U moet hierbij denken aan de Belastingdienst (voor vermogen en ontvangen rente), de Informatie Beheer Groep (voor studiefinanciering), het Uitvoeringsinstituut Werknemersverzekeringen (voor bijvoorbeeld WAO-, WW-uitkeringen of werk in loondienst) en andere gemeenten. In de computers van die instanties worden de gegevens vergeleken.

Wat merkt u daarvan?

Als u een bijstandsuitkering heeft en uw sofi-nummer komt voor in verschillende bestanden, dan kan er iets bijzonders aan de hand zijn. Het Inlichtingenbureau meldt al dat soort gevallen aan SOZA, die vervolgens een onderzoek instelt. Zijn bijvoorbeeld uw inkomsten bij SOZA bekend, dan zult u hier niets van merken. Maar als u inkomsten of vermogen niet heeft gemeld bij SOZA, krijgt u te maken met een boete en het terugvorderen van de bijstandsuitkering. Ook kan uw uitkering beëindigd worden.

Om problemen met uw uitkering te voorkomen, geef altijd al uw inkomsten en andere belangrijke gegevens aan SOZA door!

Deze pagina is gewijzigd op 5-06-2003