VU ziekenhuis

VU medisch centrum start met poli-afspraken maken via internet

Vanaf 4 juni kunnen patiënten via internet een afspraak maken met de polikliniek heelkunde en anesthesiologie van het VU medisch centrum. Dit bespaart de patiënt telefonische wachttijd en de daarbij behorende telefoonkosten. Het initiatief is genomen om de bereikbaarheid van de polikliniek te vergroten.

Zowel patiënten als huisartsen en verwijzende specialisten uit andere ziekenhuizen kunnen op een zelfgekozen moment online een aanvraagformulier invullen via
www.VUmc.nl/patiëntenenbezoekers/informatievoorpatiënten. Zij worden dan binnen drie werkdagen teruggebeld door de polikliniek heelkunde voor het inplannen van de afspraak. Ook is het mogelijk een aanvraag te doen voor het wijzigen of afzeggen van een al bestaande afspraak.

De patiënt krijgt na het invullen van de gegevens een ontvangstbevestiging, het daadwerkelijk maken van de afspraak gebeurt telefonisch. Wij hebben bewust gekozen voor de terugbelmethode, omdat dan het persoonlijk contact met de patiënt behouden blijft. Maar ook om de aanvraag op juistheid te controleren, aldus verpleegkundig hoofd polikliniek heelkunde en anesthesiologie Mariska Butterman.

Belangrijk voordeel is dat het afspraken maken via internet voor beide partijen zowel de patiënt als de polikliniek efficiënter is. Butterman: We hoeven aan patiënten die zich via internet hebben aangemeld geen persoonsgegevens meer te vragen. Dat betekent dat we alleen nog wat aanvullende en individueel gerichte vragen hoeven te stellen. Bovendien is het een uitkomst voor patiënten die de Nederlandse taal minder beheersen. Zij kunnen in hun eigen tempo of met hulp het formulier invullen.

Het online afspraken maken is onderdeel van een breder pakket aan maatregelen om de bereikbaarheid en patiëntvriendelijkheid van de VUmc-polikliniek te verbeteren. In eerste instantie is het online maken van afspraken een half jaar durende proef.

De polikliniek heelkunde en anesthesiologie van het VU medisch centrum bestaat uit de volgende specialismen: anesthesiologie / pijnpoli, cardiochirurgie, heelkunde algemeen, maag darm en leverziekten, heelkundige longchirurgie, kinderchirurgie, orthopedie, plastische chirurgie, traumatologie, urologie, vaatchirurgie en heelkundige oncologie.