Partij van de Arbeid

05-06-2003

Persbericht

PvdA: Genoeg Alternatieven voor sluiting brandweerkazerne Haarlemmerpoort

De PvdA fractie heeft bezwaren tegen het voorstel van B&W om in het kader van de ombuigingsoperatie nu al te beslissen de brandweerkazerne Haarlemmerpoort te sluiten. Fractievoorzitter Tjalling Halbertsma: Het minste wat er moet gebeuren is te wachten op het onderzoek waarin de consequenties van sluiting op hun aanvaardbaarheid worden onderzocht. De aankondiging van sluiting van de kazerne zonder begeleidende maatregelen heeft begrijpelijkerwijs tot veel onrust geleidt in dit deel van de stad. De brandweer hoort snel overal in de stad aanwezig te zijn, zeker in buurten als de Spaarndammer- en de Staatsliedenbuurt met veel brandgevaarlijke woningen

Goede alternatieven lijken volgens de PvdA fractie voorhanden, zodat de brandweer gewoon zijn deel aan de ombuigingsoperatie kan leveren:

In drie jaar 1,5 mln bezuinigen op een begroting van 56 mln zonder dat dit ten koste hoeft te gaan van het voorzieningenniveau lijkt op zich al geen onmogelijke klus. In dit kader zouden ook belangrijke kostenbesparingen door regionalisering van de brandweer naar analogie van de politie onderzocht kunnen worden. De brandweer heeft zelf al aangegeven dat belangrijke inverdieneffecten mogelijk zijn als de stadsdelen de controletaak op brandveiligheid zouden kunnen uitbesteden aan de brandweer: lege uren van de spuitgasten zouden daarmee efficiënt gevuld kunnen worden!