Ingezonden persbericht


Persbericht

Utrecht/Nijmegen, 4 juni 2003

Stallingverbod Nijmegen van de baan

Fietsersbond wint rechtszaak tegen gemeente

De rechtbank in Arnhem heeft de Fietsersbond in het gelijk gesteld in de rechtszaak tegen de gemeente Nijmegen. Inzet van het geschil was het verbod om fietsen buiten fietsrekken te plaatsen in twee delen van de Nijmeegse binnenstad (omgeving Marikenstraat en Stieltjesstraat).

Volgens de gemeente was een dergelijk verbod gerechtvaardigd, omdat er voldoende fietsklemmen zouden zijn. De Fietsersbond bestreed dit. Hiertoe verwees zij onder meer naar een motie van de gemeenteraad, waarin het college van Nijmegen opgedragen werd een onderzoek in te stellen naar de behoefte aan stallingsvoorzieningen in de binnenstad. Dit onderzoek heeft evenwel nooit plaatsgevonden. De rechtbank deelt het oordeel van de Fietserbond dat daarom het stallingverbod niet ingesteld had mogen worden.

De Fietsersbond vindt dat er eerst voldoende goede stallingvoorzieningen moeten zijn, voordat er gesproken kan worden over verboden en de handhaving daarvan. De binnenstad trekt veel fietsers aan die hun fiets graag goed willen stallen. Door op de fiets te komen dragen deze centrumbezoekers bij aan een goed verkeers- en milieuklimaat in de Nijmeegse binnenstad. De gemeente Nijmegen zou de fietsers beter mogen bedienen door voldoende, goede, diefstalwerende fietsenrekken in de binnenstad te plaatsen , aldus Mark Dickmann van de Fietsersbond in Nijmegen.

De uitspraak van de rechter is voor de Fietsersbond extra van belang, omdat meerdere gemeenten in Nederland stallingverboden hebben ingesteld of willen instellen.



Ingezonden persbericht