Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Horizon-project Metaalhuis van start
Unieke samenwerking voor en door metaalondernemers in Zuidoost-Nederland

Met de toekenning van een Stimulus-bijdrage van E 29.000 staat het licht op groen voor de start van het Horizon-project Metaalhuis. Metaalhuis brengt op laagdrempelige wijze ondernemers uit de metaal en metalektrobranche bijeen; centraal staat het halen en brengen van kennis rond thema's als marktbewerking, innovatie en technologie, maar ook gebundeld kennisvragen neerleggen bij kennisinstellingen als Fontys Hogescholen, TU/e, TNO en ROC Eindhoven. Doel is de innovatiekracht van het MKB in de regio te versterken. Het businessplan Metaalhuis is in de praktijk ontwikkeld voor en door ondernemers met medewerking van FME-CWM, Metaalunie, Technocentrum, Mikrocentrum, Syntens en ROC Eindhoven.

De maakindustrie is met 40% van het aantal vestigingen en 66% van de werkgelegenheid van zeer groot belang voor de Regio Eindhoven. De kern van de maakindustrie wordt gevormd door metaal en metalektro ondernemingen. Metaal/metalektro ondernemingen met 20 tot 50 werknemers (de kerndoelgroep van Metaalhuis) vormen een belangrijke brug tussen aan de ene kant de grote OEM-ers en systemsuppliers/toeleveringsbedrijven en aan de andere kant het fijnmazige netwerk van kleine (toeleverings)bedrijven. De (innovatie)kracht van deze ondernemingen is vaak sterk afhankelijk van de persoonlijke kennis en vaardigheden van de ondernemer zelf. 'Het profiel van de man of vrouw is vaak het bekende schaap met de vijf poten; enorm druk en onvoldoende tijd om eens rustig na te denken over markt, klanten, personeel en organisatie. Een leven dat gekenmerkt wordt door hard werken, spaarzaamheid en hart voor de zaak. Deze ondernemers kunnen veel van elkaar leren, maar daarvoor moeten ze allereerst achter hun bedrijfsmuren vandaan komen, elkaar onderling beter leren kennen, opener worden en vertrouwen kweken', aldus Bert van Gijzel, oud-directeur KMWE Precisie en projecteigenaar Metaalhuis. Uit de twee pilotbijeenkomsten van het Metaalhuis i.o., die dit voorjaar hebben plaatsgevonden, blijkt dat het in de dagelijkse praktijk van grote meerwaarde is te horen hoe andere ondernemers herkenbare commerciële en technische problemen aanpakken.

Het programmabureau Horizon heeft actief bijgedragen aan de operationele ontwikkeling van Metaalhuis door het organiseren van de bijeenkomsten, maar vooral door het samenstellen van een financieel goed onderbouwd businessplan op publiek-private leest geschoeid. De Stichting Metaalhuis is in oprichting, hierin participeren: FME-CWM, Metaalunie, ROC Eindhoven en ondernemers uit de branche. De uitvoering van Metaalhuis ligt in handen van ROC Eindhoven, school voor werktuigbouwkunde en metaal. 'Door gebruik te maken van de Horizon-werkwijze met een klankbordgroep waarin alle belangrijke partijen zijn vertegenwoordigd en vooral door veel te praten met de ondernemers en te luisteren naar hun wensen is een sterk concept ontwikkeld dat kan rekenen op een groot draagvlak', zegt Van Gijzel. 'Met de bijdrage van Stimulus zijn we in staat een vliegende start te maken en Metaalhuis uit te laten groeien tot een waardevol en interessant netwerk voor en door ondernemers uit de metaal en metalektrobranche'.

Metaalhuis is één van de projecten van het Programma Horizon, een actieprogramma voor economische structuurversterking van Zuidoost-Nederland op de middellange termijn.