Gemeente Emmen


---

Persbericht: Emmen wil regierol woningbouwproductie, 4 juni 2003

Voortgang woningbouw
Emmen wil regierol woningbouwproductie

Al enkele jaren blijft de woningbouw in Emmen achter bij de ambities van deze gemeente. Terwijl Emmen zich ten doel stelt om jaarlijks ongeveer 600 woningen aan de voorraad toe te voegen bleef de teller in 2001 steken op 400 en werden er in 2002 zelfs meer woningen afgebroken dan er zijn bijgebouwd.
Ook in 2003 en 2004 zal de productie naar verwachting te laag zijn. De gemeenteraad heeft in oktober 2002 zijn verontrusting hierover uitgesproken en zoekt de oorzaak vooral in te lange voorbereidings-procedures. Daarnaast is de vraag in de woningmarkt veranderd. Dit vraagt om maatregelen, waarover de gemeenteraad in de raadsvergadering van juni spreekt.

Twee externe bureaus Oranjewoud en Companen hebben de oorzaken van de achterbliijvende woningproductie onderzocht. Verder is de interne procesgang van bouwinitiatieven doorgelicht. Een bestuurlijk-ambtelijk Aanjaagteam moet zorg dragen voor een betere beheersing van de bouwproductie. Aan de hand van de onderzoeken wordt een aantal verbeteringen voorgesteld, zoals een planmatiger beheersing en versnelling van de projectvoortgang.

Een belangrijke oorzaak van de vertraging in de bouwproductie ligt evenwel bij de woningmarkt. Door de verslechterde economie is er minder vraag naar duurdere koop- en huurwoningen. Om dit op te vangen wil de gemeente de bouw van goedkope en middeldure woningbouw extra stimuleren. Ook gaat de gemeente actief kopers werven voor nog niet verkochte woningbouwkavels. Verder zoekt de gemeente meer afstemming met marktpartijen om vroegtijdig bij te kunnen sturen als dat nodig is. Het is de bedoeling daarvoor een regionaal Platform Woningbouw op te richten.

Al deze maatregelen samen moeten er voor zorgen dat de gemeente haar regierol waar maakt en meer greep krijgt op de woningproduktie. Vanaf 2005 zal de groei van de woningvoorraad dan weer op peil kunnen liggen.


---


---

Alle rechten voorbehouden. Aan de op deze pagina's gepresenteerde informatie kunnen geen rechten worden ontleend
(c) 2003 Gemeente Emmen