Gemeente Alphen aan den Rijn


College kiest locatie Hoorn-West voor ijshal

Het college van burgemeester en wethouders stelt de gemeenteraad voor een gedeelte van het bedrijfsterrein Hoorn-West aan te wijzen als mogelijke locatie voor een ijshal. Het college noemt Hoorn-West in haar besluit de meest haalbare locatie, gegeven het complex aan financiele, milieutechnische en infrastructurele afwegingen die bij een dergelijke keuze komt kijken.

De keuze van het college is niet in een achternamiddag genomen. De ambtenaren van de gemeente hebben onder meer onderzoek gedaan naar de economische, milieutechnische en infrastructurele aspecten van de verschillende locaties. Daarnaast heeft het college de bevolking geraadpleegd over de locatiekeuze. 235 Inwoners hebben van die gelegenheid gebruik gemaakt en gaven het college argumenten voor- en tegen de verschillende locaties. Een kleine meerderheid adviseerde het college voor de locatie Hoorn-West te kiezen.

Minderheidsstandpunt
Een advies dat het college als een van de bronnen noemt voor haar besluit. De locatie Hoorn-West is een locatie die goed ligt bij de Alphense bevolking en is goed bereikbaar met de RijnGouwelijn, aldus het raadsvoorstel. Nadeel van deze locatie is wel dat er minder bedrijfsterrein voorhanden is voor andere bedrijven en dat de kosten van deze locatie (onder andere vanwege de extra ruimte die nodig is voor de parkeervoorzieningen) hoger zijn. De wethouders Jan Voogd en Hub van Wersch hebben om deze redenen dan ook een minderheidsstandpunt ingenomen in het college. Zij zijn wel voor de realisatie van een ijshal en kiezen na weging van alle argumenten en adviezen daarom voor de locatie Volkstuinen.

Na de locatiekeuze van de gemeente is het woord aan de initiatiefnemer. Deze zal de exploitatie van de ijshal finaniceel haalbaar moeten maken. De gemeente heeft daarin verder geen andere rol dan het toetsen van de plannen, het bereikbaar maken van het terrein en het beschikbaar stellen van de gelden uit de actie 10 miljoen. In dat proces kan de locatie Volkstuinen overigens weer in beeld komen, als de locatie Hoorn-West niet realiseerbaar blijkt. Het college zal dan opnieuw een afweging moeten maken.

Wat eraan voorafging
In 2000 heeft de bevolking van Alphen aan den Rijn zich via de actie Wat te doen met 10 miljoen onder andere uitgesproken voor de bouw van een schaatsbaan. Het college heeft daarvoor 1,5 miljoen gulden beschikbaar gesteld. Vervolgens is de gemeente benaderd door Gijsman en Van Leeuwen beheer BV met een plan voor een overdekte ijshal. De gemeente moest nog wel een locatie aanwijzen. Na onderzoek van zes mogelijke locaties in begin 2002 en een consultatie van het college van de bevolking via krant en internet kiest het college nu dus voor Hoorn-West. Een keuze die de gemeenteraad in haar vergadering van 22 mei wordt voorgelegd.

© Gemeente Alphen aan den Rijn, 05 juni 2003 laatste wijziging