Dienstenbond CNV

Fortisbank licht cijfers nader toe
05-06-2003

Tijdens de overlegronde van 3 juni jl. voor een nieuwe CAO Fortisbank heeft de voorzitter van de raad van bestuur, C. Beuving, cijfers toegelicht. Daarnaast werd er een presentatie vanuit het pensioenfonds gegeven.

Beuving gaf aan dat Fortisbank Nederland de klanten, de medewerkers, en de aandeelhoudres even belangrijk vindt. Momenteel is de beloning van de medewerkers adequaat en de beloning van de aandeelhouders (het rendement) onvoldoende, aldus Beuving. Daarom kiest Fortis voor de zogenaamde nul-lijn. Concreet betekent dat een keuze voor de aandeelhouders en niet voor de medewerkers. Volgens de bank is het op lange termijn echter ook voor de werknemers van belang dat het rendement verbetert.
Fortisbank hecht hier meer waarde aan dan aan de afspraak in het centraal akkoord over de 2,5% loonsverhoging. Door de nul-lijn te hanteren hoopt ze controle te houden over de werkgelegenheid. Fortis gaat er daarbij vanuit dat medewerkers liever voor werkgelegenheid dan voor loonsverhoging kiezen.

Presentatie pensioenfonds
Vervolgens vond er een presentatie vanuit het pensioenfonds plaats. Daaruit blijkt dat er de afgelopen jaren door Fortisbank flinke extra stortingen zijn gedaan. Bovendien heeft onderzoek uitgewezen dat de te betalen premie in de toekomst fors hoger zal zijn als gevolg van de vergrijzing en van de eisen van de pensioen- en verzekeringskamer.

Concreet betekent het dat de kosten vanuit het pensioenfonds fors gestegen zijn en hoog zullen blijven. Fortisbank hecht aan de huidige pensioenregeling maar wil wel met bonden over de ontstane problematiek praten.
Daarbij geeft zij aan dat de forse pensioenkosten reden temeer zijn om geen loonsverhoging uit te keren.

Studie
De CNV Dienstenbond en haar collega-vakorganisaties hebben aangegeven de in het centraal akkoord afgesproken loonsverhoging belangrijk te vinden. Verder zullen bonden een voorstel doen voor een studie naar de noodzaak om de pensioenregeling aan te passen.

Op 19 juni 2003 is de volgende overlegronde. Vanzelfsprekend houden wij u op de hoogte. Voor vragen of opmerkingen kunt u terecht bij uw bestuurder Ike Wiersinga: i.wiersinga@cnvdibo.nl.

Lidmaatschap van de CNV Dienstenbond is juist nu nodig. Als u lid bent kunt u wellicht uw collega van het nut van het lidmaatschap overtuigen. Als u geen lid bent dan kunt u hier kennismaken met ons uitgebreide dienstenpakket. Wij rekenen op u.