INSP. VOOR DE GEZONDHEIDSZORG

Inspectie voor de gezondheidszorg publiceert jaarrapport 2002

Vandaag heeft de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) zijn jaarrapport 2002 uitgebracht. Het rapport geeft een overzicht van de activiteiten van de Inspectie in 2002. Uit het rapport blijkt dat op tal van terreinen in de gezondheidszorg de kwaliteit en toegankelijkheid onvoldoende gewaarborgd is. Toch is de kwaliteit in de praktijk nog steeds van hoog niveau, echter in te veel gevallen te weinig en te laat.

Zo blijkt dat er in 2002 veel knelpunten waren op het terrein van de toegankelijkheid van zorg, onder meer door drempels tot de huisartsenzorg, lacunes in de reguliere spoedeisende hulpverlening, de wachttijden in ziekenhuizen, het gebrek aan kwaliteit bij enkele kleine ziekenhuizen en het tekort aan artsen in de zorg voor mensen met een handicap.

Ook op de kwaliteit van de zorg was een en ander aan te merken. Zo vormt de achteruitgang van de financiële situatie van ziekenhuizen een bedreiging voor de kwaliteit,
Staat de medische zorg in verzorgingshuizen onder druk door moeizame samenwerking tussen huisartsen en verpleeghuisartsen, is de farmaceutische zorg in verzorgingshuizen onvoldoende, zijn er nauwelijks kwaliteitsgaranties bij nieuw toegelaten thuiszorginstellingen en is de kwaliteitsborging van medische apparatuur in ziekenhuizen onvoldoende.

Ook werden positieve ontwikkelingen geconstateerd. Zo is de kwaliteit en doelmatigheid van de ambulancezorg verbeterd, is de Europese regio poliovrij verklaard, wordt er grote voortgang gemaakt met de ontwikkeling van richtlijnen zoals voor kinder- en jeugdpsychiatrie en blijken de zogenaamde 'dear docter letters'over potentiële bijwerkingen van geneesmiddelen een adequaat voorlichtingsmiddel.

De inspectie constateert dat het zorgveld steeds complexer wordt en de risico's daarmee toenemen. Personele schaarste en wachtlijsten hebben gevolgen voor kwaliteit. Van de inspectie vraagt dat vanzelfsprekend extra waakzaamheid. Medische en technologische innovaties leiden tot nieuwe therapieën. De effecten daarvan op de kwaliteit van de zorg moeten door de inspectie gevolgd worden. Met de toenemende multiculturaliteit van onze samenleving doen ook nieuwe vormen van behandeling hun intrede. Ook die ontwikkelingen behoeven de aandacht van de inspectie. Het aantal particuliere instellingen (thuiszorgorganisaties, privé-klinieken, etc.) groeit. Zij leggen alleen al door hun kleinschaligheid een relatief groot beslag op de inspectie. Internationaal onderzoek wijst uit dat vermijdbaar medisch falen veel dodelijke slachtoffers maakt. Dat is een verontrustend gegeven, waarvoor de inspectie concrete stappen van het veld verwacht.

Herre Kingma, Inspecteur-Generaal voor de Gezondheidszorg denkt dat deze ontwikkelingen een groeiende hoeveelheid werk voor de inspectie met zich meebrengen: 'De inspectietaken strekken zich zover uit als de politiek dat wenselijk acht en er geld voor beschikbaar stelt. Bij een groeiend takenpakket van de inspectie en een gelijkblijvend of zelfs afnemend medewerkersbestand is voortdurende bezinning op wat de kerntaken zijn, noodzakelijk. En in het verlengde daarvan het aanbrengen van een rangorde in die taken, waarbij het voor de hand ligt de prioriteit daar te leggen waar de risico's het grootst zijn.'


-0-0-0-