Gemeente Eindhoven

Persbericht: 5 juni 2003, no. 101

Pre-selectiecommissie opvolging directeur Van Abbemuseum bekend

De Eindhovense raad heeft de definitieve samenstelling van de commissie vastgesteld die de voorselectie zal verrichten inzake de nieuwe directeur van het Van Abbemuseum. Hiermee is de procedure voor de opvolging van Jan Debbaut in gang gezet.

De commissie bestaat uit gerenommeerde personen uit de internationale kunstwereld. Samensteller, en tevens lid van de commissie is de heer Anton Herbert, een van de belangrijkste privé-verzamelaars van Europa. De heer Herbert zetelt al ruim twintig jaar in de commissie van bijstand van het Van Abbemuseum en heeft zeer goede banden met het museum.

Verder bestaat de commissie uit Alfred Pacquement, directeur van het gerenommeerde Centre Pompidou te Parijs, Manuel Borja Villel, directeur van het MACBA te Barcelona, Ida Gianelli, directeur van Castello di Rivoli, Hendrik Driessen, directeur van Stichting De Pont te Tilburg en tot slot de Schotse kunstenaar Douglas Gordon, een belangrijke vertegenwoordiger van de jongste generatie kunstenaars.

De commissie zal een voorselectie van tien tot vijftien kandidaten maken die eerdaags benaderd worden. De kandidaten kunnen zowel uit Nederland als uit een brede internationale context komen. Drie tot vier eindkandidaten worden aansluitend doorgegeven aan een eindselectiecommissie, bestaande uit de burgemeester, de wethouder van cultuur, de wethouder van personele zaken en een vertegenwoordiger van het Van Abbemuseum. Uit de voorgeselecteerde eindkandidaten draagt deze selectiecommissie een kandidaat-directeur voor aan het college. Verwacht wordt dat de nieuwe directeur op zijn vroegst begin 2004 kan aantreden

Zoals direct na de aankondiging van het vertrek van Jan Debbaut al bekend werd gemaakt, wordt de ingeslagen artistieke koers van de laatste jaren vervolgd. In de loop van de tijd is een rijke en unieke collectie opgebouwd van moderne en hedendaagse kunst. Met een scherpe programmalijn wordt verder aan een sterke reeks van betekenisvolle en vaak spraakmakende tentoonstellingen gebouwd.

Onder leiding van de nieuw aan te trekken directeur dient het museum een volgende artistieke fase in te gaan, om in wisselwerking tussen eigen collectie en actuele tentoonstellingen zich verder te kunnen ontplooien als een op toekomst gericht museum.

© 2003 Gemeente Eindhoven