Actueel

Vrijspraak voor verdachte van medeplichtingheid aan moord op Romy en Marion

Bron: Rechtbank Alkmaar

Datum actualiteit: 5-06-2003

Hedenmiddag heeft de rechtbank bij vervroeging uitspraak gedaan in de zaak tegen Özgür O. De rechtbank heeft Özgür vrijgesproken van al hetgeen hem is tenlaste gelegd.

Voor de betrokkenheid bij de dood van Marion Van Buuren is geen bewijs voorhanden. De officier van justitie had voor dat feit ook al vrijspraak geëist.
Anders dan de officier van justitie vorige week betoogde, acht de rechtbank echter evenmin bewezen dat Özgür medeplichtig zou zijn aan de dood van de 1-jarige Romy van Buuren in 1997.

Tijdens de behandeling van de strafzaak kwam aan de orde dat de verklaringen die Özgür bij de politie en de rechter-commissaris heeft afgelegd in belangrijke mate afwijken van hetgeen hij volgens de heer en mevrouw Van Buuren op 30 juli 2002 aan hen heeft verteld. Volgens de familie Van Buuren had Özgür hen verteld in de duinen aanwezig te zijn geweest op 8 juni 1997, toen Romy door Okan - de broer van Özgür
- om het leven werd gebracht. Özgür ontkent dit laatste te hebben gezegd.

Naar het oordeel van de rechtbank moet het erop gehouden worden dat Özgür op 30 juli 2002 wel heeft verklaard zoals de familie van Buuren zegt.
Echter, niet uitgesloten kan worden dat deze verklaring van Özgür een onjuiste weergave is van de werkelijke gebeurtenissen op 8 juni 1997. Mogelijkerwijs speelde de gebrekkige beheersing van het Nederlands in combinatie met hevige emoties daarbij een rol.
Ook de verklaring van de schoonzuster van Özgür kan de rechtbank op dat punt niet overtuigen. Deze schoonzuster zou een gesprek tussen Özgür en een andere persoon hebben opgevangen, waaruit ook op te maken zou zijn dat Özgür op 8 juni 1997 met zijn broer in de duinen aanwezig was. Dit gesprek werd in het Turks gevoerd. De schoonzuster is echter, naar eigen zeggen, de Turkse taal slechts beperkt machtig, zodat zij alleen in grote lijnen het gesprek kon volgen. Nu deze verklaring van Özgür niet door andere bewijsmiddelen wordt ondersteund, komt de rechtbank wegens gebrek aan bewijs tot vrijspraak.

De rechtbank heeft bovendien ten overvloede overwogen dat, al zou zij uitgaan van de verklaring zoals Özgür bij de familie Van Buuren heeft afgelegd, de handelingen van Özgür op 8 juni 1997 geen medeplichtigheid aan de dood van Romy opleveren.

Met de vrijspraak komt tevens een einde aan de voorlopige hechtenis van Özgür.

Ga naar betreffende uitspraak met nummer: AF9638