Politie Amsterdam-Amstelland

Vechtpartij taxistandplaats
5-6-2003. Gistermiddag schoot een motoragent een 33-jarige taxichauffeur te hulp toen vier mannen hem in elkaar sloegen op de taxistandplaats bij het Openhavenfront. Hij plaatste zijn motor tussen het bewegingloze slachtoffer en de geweldplegers. Hij kwam hij ten val en raakte betrokken bij de vechtpartij. Met hulp van collega-agenten werden de daders gearresteerd. De taxichauffeur liep verwondingen op aan gezicht en hand.

Weekblad De Echo - foto Jaap Wals

Rond kwart voor drie stond een taxi stil voor een verkeerslicht. Een toerist vroeg de chauffeur de weg. Om de toerist te woord te staan stapte de man uit zijn taxi. Vier mannen, die in een busje ook stonden te wachten op het verkeerslicht, ergerden zich daaraan. Een woordenwisseling met het slachtoffer volgde. Vervolgens stapte de mannen uit het busje en liepen naar de chauffeur. Het slachtoffer kreeg rake klappen, viel op de grond en werd geschopt en geslagen. Een surveillerende motoragent zag het gebeuren en schoot te hulp door zijn motor tussen het slachtoffer en de schoppende daders te rijden. Hierbij kwam hij echter ten val en werd aangevallen. Met behulp van toegesnelde collega-agenten konden de daders worden gearresteerd. Het slachtoffer is ter plaatse behandeld door ambulancepersoneel. Slachtoffer uit auto geknipt
5-6-2003. Een 18-jarige vrouw is gisteravond door de brandweer uit de auto bevrijd nadat de auto waarin zij als passagier zat tegen een paal was gereden. De automobilist raakte de macht over het stuur kwijt en reed tegen een verkeerspaal. Hij wist zichzelf uit de auto te bevrijden. Omdat het slachtoffer klaagde over pijn in nek en rug werd geen risico genomen en werd het dak van de auto geknipt waarop ook zij uit de auto bevrijd kon worden. De vrouw is met onbekend letsel overgebracht naar een ziekenhuis.

---

Actie tegen harddrugs

5-6-2003. Gisteren is op het Stationseiland een aantal straatdealers gearresteerd. Bij de verschillende aanhoudingen zijn tientallen bolletjes met harddrugs aangetroffen. Tijdens de gerichte actie betrapten de observatieposten de dealers op heterdaad op het moment dat zij hun waar aan klanten verkochten. Agenten arresteerden vijf straatdealers en vier van hun klanten. De in beslag genomen bolletjes bevatten heroïne en cocaïne. De verdachten zijn ingesloten. In een café op de Geldersekade werd een 31-jarige dealer gearresteerd die in het bezit was van 75 bolletjes cocaïne. Hij is ingesloten.
---

Man neergestoken

5-6-2003. Vannacht rond half vijf is een 49-jarige man neergestoken. De 48-jarige dader is gearresteerd. De twee mannen, die bekenden van elkaar waren, kwamen elkaar op straat tegen. Een meningsverschil ontaardde in een steekpartij waarbij het slachtoffer meerdere keren werd gestoken. Agenten die in de buurt waren, konden de dader in de omgeving arresteren. De verdachte is ingesloten. Het slachtoffer is met verwondingen aan arm en buik opgenomen in een ziekenhuis.
---

Buurt helpt politie

5-6-2003. Vannacht hield de politie met behulp van burgers een 35-jarige agressieve inbreker aan, die eerst een ruit van een koffiehuis vernielde en daarna een woning binnendrong waar hij de bewoner bedreigde en een laptop wegnam.

Een bewoner van de Kadijken werd vannacht rond half drie opgeschrikt door het geluid van brekend glas. De getuige zag een man een ruit van een koffiehuis inslaan en riep de vernieler tot de orde. De dader bedacht zich geen moment en kwam op de burger af. Deze trok zich terug in de woning en sloot de deur. De breedgeschouderde verdachte liet zich hier niet door weerhouden en verschafte zich met veel geweld toegang tot de woning. Daar bedreigde hij de bewoner en ging er vandoor met een laptop. Inmiddels gewaarschuwde agenten waren snel ter plaatse en gingen tot aanhouding over. Dit ging niet zonder slag of stoot. De man (2 meter in het vierkant) kon slechts met de grootste moeite en met behulp van burgers worden overmeesterd. De Amsterdammer is ingesloten.
Zwaar mishandeld in tram
4-6-2003. Gistermiddag rond vijf uur is een 21-jarige man in een tram op de Cornelis Lelylaan ernstig mishandeld door een leeftijdgenoot. De dader is nog voortvluchtig. Het slachtoffer stapte op station Cornelis Lelylaan in tramlijn 1. Achter in de tram stond een groep van vier jongens. Zonder enige aanleiding werd hij door één van de jongens geduwd en vervolgens enkele keren in het gezicht gestompt. Het slachtoffer is overgebracht naar een ziekenhuis waar werd geconstateerd dat zijn neus gebroken was. De politie is op zoek naar de dader van deze mishandeling.
Signalement:
een jongen van Noord-Afrikaanse afkomst
leeftijd tussen 19 en 20 jaar oud
kort geschoren, zwart haar (bijna kaal)
lengte tussen 1.70 en 1.80 meter
droeg een geel T-shirt
donkerblauw spijkerbroek
De dader was in het gezelschap van drie Noord-Afrikaanse jongens van rond de 20 jaar oud.
De wijkteamrecherche van het bureau Meer en Vaart is op zoek naar getuigen. Zij kunnen zich melden via het telefoonnummer (0900) 88 44.
---

Nieuwe aanpak overlast metro

14-5-2003. Gisteravond is de aftrap gegeven van een groot offensief tegen overlast en criminaliteit op en rond de metrolijnen en de bijbehorende treinstations, onder de naam "De Blauwe Lijn". Het gaat hier om een samenwerking tussen de regiopolitie Amsterdam - Amstelland, de dienst spoorwegpolitie van het KLPD, het GVB en de Koninklijke Marechaussee. Een week lang zullen dagelijks 400 mensen worden ingezet.

Lijngebonden
Er gaat lijn- of tracégebonden worden gewerkt om te voorkomen dat bij de aanpak van een gedeelte van een lijn de overlast en criminaliteit zich verplaatst naar een ander locatie. Er zal gehandhaafd worden op basis van Zero Tolerance. De actie zal met enige regelmaat onaangekondigd herhaald worden.

Overlast en hinder
In de metro en op de stations ondervinden de reizigers en het metropersoneel veel overlast en hinder van mensen die het niet zo nauw nemen met de gangbare normen. Ook veel schoolgaande jeugd maakt zich hieraan weleens schuldig. Hierdoor kan bij de andere reizigers een gevoel van irritatie en onveiligheid ontstaan. Door consequent toezicht te houden en repressief op te treden wordt dit gevoel weggenomen.

Dit wordt bereikt door:

Het corrigeren van gedrag van passagiers die zich misdragen.

Het terugdringen van overlast en criminaliteit.

Het terugdringen van het zwart, cq grijs rijden in de metrotreinen.