Ingezonden persbericht


persbericht

05 juni 2003

Nieuwe maatregelen om wachtlijsten te verkorten

OZ zorgverzekeringen heeft alle ziekenhuizen opgeroepen om mee te werken aan het oplossen van de wachtlijstproblematiek. De zorgverzekeraar hanteert de landelijke Treek-normen als maximaal aanvaardbare wachttijden bij de behandeling van patiënten. In de strijd om de wachtlijsten te verkorten heeft OZ de ziekenhuizen om extra productie gevraagd. Ook wil de zorgverzekeraar de doorlooptijden in het ziekenhuis verbeteren. Nu moeten patiënten na het eerste contact met een specialist vaak enige weken wachten op vervolgonderzoek en daarna weer op de uiteindelijke ingreep.

OZ zorgverzekeringen heeft om de extra productie te bevorderen voor 2003 ruimere afspraken gemaakt met de ziekenhuizen. Deze zullen iets meer opnamen (2,3 %) en duidelijk meer dagverplegingen (4,9 %) realiseren. De gemiddelde verpleegduur in het ziekenhuis zal nog verder worden verkort (3 %) en het aantal eerste polikliniekbezoeken zal toenemen met 1,4 %.

Een belangrijk onderwerp van overleg tussen OZ en de ziekenhuizen was de invulling van de vrije budgetruimte, ook wel het zorgvernieuwingsbudget genoemd. Binnen deze budgetruimte kunnen OZ en het ziekenhuis afspraken maken over nieuwe vormen van zorgverlening die met de normale budgetvergoeding niet of onvoldoende worden vergoed. Ten opzichte van vorig jaar heeft OZ het budget verruimd met circa E 400.000,-. De afspraken zijn vooral gericht op meer efficiëntie via versneld ontslag uit het ziekenhuis bijvoorbeeld bij heupoperaties, pre-operatieve screening waarbij de patiënt niet meer de dag voor de operatie hoeft te worden opgenomen. Verder door het inrichten van zogenaamde stroke-units, waar patiënten met een herseninfarct de voorgeschreven zorg ontvangen en versneld kunnen doorstromen naar vervolgzorg. Dit betekent een belangrijke bijdrage voor de verbetering van de kwaliteit van de zorg. Ook streeft OZ zorgverzekeringen in samenspraak met de ziekenhuizen naar voorkoming van (her)opname van chronische patiënten.