Euronext Amsterdam

05 Jun 2003 Record volumes op optiebeurs Amsterdam Persbericht 2003.054

Record volumes op optiebeurs Amsterdam

Amsterdam, 5 Juni 2003

Op donderdag 4 juni 2003 is er een recordomzet aan prof transacties geboekt op de optiebeurs van Amsterdam. In totaal werden er in het professionele segment 405.370 contracten verhandeld. Dat is 68% van het totaal aantal contracten (594.276 contracten) die op die dag werden verhandeld op de Amsterdamse optiebeurs.

Mede dankzij de forse toename van prof transacties, is de Amsterdamse aandelenoptiebeurs, waar van oudsher ook veel particuliere beleggers handelen, de snelstgroeiende van Europa. Uit de statistieken van de maand mei blijkt dat de Amsterdamse optiebeurs een aanhoudend sterke groei vertoont. Het aantal verhandelde aandelenoptie contracten steeg de in eerste vijf maanden van het jaar met 26% ten opzichte van het afgelopen jaar. Het aantal verhandelde aandelen index futures steeg met 53%, terwijl het aantal verhandelde aandelen index opties over deze periode met maar liefst met 91% toenam. In totaal is de omzet op de Amsterdamse optiebeurs van Euronext.liffe toegenomen met ruim 35%.

De omzet stijging is mede te danken aan de succesvolle overgang van de vloerhandel naar schermhandel op het SWITCH handelssysteem, die in december 2002 drie maanden eerder dan gepland werd afgerond. In de zomer van 2004 zal de overgang van de Amsterdamse markt van SWITCH naar LIFFE CONNECT® - het handelssysteem dat wereldwijd alle handel op de derivatenbeurzen van Euronext.liffe zal ondersteunen - plaatsvinden.

De overgang van alle Euronext.liffe markten naar één wereldwijd gebruikt handelssysteem, LIFFE CONNECT®, is bedoeld om uiteindelijk één enkele markt voor derivaten te realiseren die zal leiden tot kostenreductie voor zowel Euronext.liffe zelf als voor haar klanten. Daardoor zal de internationale handel makkelijker en goedkoper worden.

De omzet in contracten van de belangrijkste Nederlandse derivaten was per 31 mei als volgt:

jan-mei 2003

jan-mei 2002

% toename

Aandelenopties

26,4 mln

21 mln

26%

Aandelenindex opties

6,1 mln

3,2 mln

91%

Totaal opties

32,5 mln

24,2 mln

34%

Aandelenindex futures

2,2 mln


1,5 mln

53%

Totaal

35 mln

26 mln

35%

Euronext.liffe is het derivatenbedrijf van Euronext waarin alle derivatenmarkten van Amsterdam, Brussel, Londen, Lissabon en Parijs zijn samengevoegd.

© Euronext Amsterdam / Pers en Public Affairs