LEI

persbericht / nr. 1735

5-juni-2003

China verbetert regels rond voedselveiligheid

China en de EU hanteren verschillende regels op het gebied van voedselveiligheid van dierlijke producten. In 2002 leidde dit tot een handelsconflict. Mede onder invloed daarvan is China zijn wetgeving aan het verbeteren, waardoor deze meer tegemoetkomt aan de eisen van het Voedsel- en Veterinair Bureau van de Europese Commissie. Om meer inzicht te krijgen in de manier waarop de voedselveiligheid in China is geregeld, onderzochten het LEI en het RIKILT het daar geldende raamwerk van wetten en procedures. Dit inzicht kan bijdragen aan wederzijds begrip en aan een betere toegankelijkheid van de Chinese procedures voor Nederlandse belanghebbenden. Het onderzoek werd gefinancierd door het Programma voor internationale samenwerking van het ministerie van LNV.

Voor de handel tussen China en de EU (en met name Nederland) was 2002 een turbulent jaar. Het begon met een Europese invoerstop voor dierlijke producten uit China, omdat deze veelal hoge concentraties verboden middelen bleken te bevatten. Een partij Chinees konijnenvlees met verboden antibiotica werd overeenkomstig de Europese richtlijnen in de Rotterdamse haven vernietigd. Kort daarna trof China Nederland met een invoerverbod van varkensvlees, gevolgd door een wederzijds invoerverbod in China en de EU voor alle dierlijke producten. Een handelsconflict was geboren. Tijdens deze gevoelige periode brachten onderzoekers van het LEI en het RIKILT de structuur van de voedselveiligheidscontrole in de dierlijke sector in China in kaart.

De Chinese wetgeving is complex. Niet alleen wetten maar ook beheersdocumenten en -regelingen maken er deel van uit en hebben alle dezelfde bindende kracht. Zowel het Ministerie van landbouw als de Staatsdienst voor kwaliteit, toezicht, inspectie en quarantaine zijn belast met vraagstukken van voedselveiligheid. De coördinatie van hun activiteiten verloopt niet probleemloos.

De onderzoekers constateren dat het handelsconflict heeft bijgedragen aan een verbetering van het voedselveiligheidssysteem in China, doordat veel wetten en regels werden aangepast. Dit heeft geleid tot een betere aansluiting op de aanbevelingen van de EU op dit gebied.

Tijdens hun bezoek aan China signaleerden de onderzoekers verder twee belangrijke kenmerken van de Chinese aanpak van het voedselveiligheidsbeleid. De eerste is het brede gebruik van internet voor de verspreiding van overheidsinformatie. Dit is een efficiënt middel aangezien China de op één na grootste internetgebruiker ter wereld is. Overheidsinstellingen op alle niveaus beschikken over goed gevulde en actuele websites, waarop alle wetten en regelingen eenvoudig zijn te raadplegen. De tweede is de brede verspreiding en acceptatie van de zogenaamde 'Name-and-shame' politiek. Zwarte lijsten met namen van wetsovertreders zijn overal te zien op TV, in kranten en op internet.

---

Legislative and Institutional Framework for the Food Safety Control of Live Animals in China. Bekijk het rapport: 6.03.08.