LEI
persbericht / nr. 1735
5-juni-2003
China verbetert regels rond voedselveiligheid
China en de EU hanteren verschillende regels op het gebied van
voedselveiligheid van dierlijke producten. In 2002 leidde dit tot een
handelsconflict. Mede onder invloed daarvan is China zijn wetgeving
aan het verbeteren, waardoor deze meer tegemoetkomt aan de eisen van
het Voedsel- en Veterinair Bureau van de Europese Commissie. Om meer
inzicht te krijgen in de manier waarop de voedselveiligheid in China
is geregeld, onderzochten het LEI en het RIKILT het daar geldende
raamwerk van wetten en procedures. Dit inzicht kan bijdragen aan
wederzijds begrip en aan een betere toegankelijkheid van de Chinese
procedures voor Nederlandse belanghebbenden. Het onderzoek werd
gefinancierd door het Programma voor internationale samenwerking van
het ministerie van LNV.
Voor de handel tussen China en de EU (en met name Nederland) was 2002
een turbulent jaar. Het begon met een Europese invoerstop voor
dierlijke producten uit China, omdat deze veelal hoge concentraties
verboden middelen bleken te bevatten. Een partij Chinees
konijnenvlees met verboden antibiotica werd overeenkomstig de Europese
richtlijnen in de Rotterdamse haven vernietigd. Kort daarna trof China
Nederland met een invoerverbod van varkensvlees, gevolgd door een
wederzijds invoerverbod in China en de EU voor alle dierlijke
producten. Een handelsconflict was geboren. Tijdens deze gevoelige
periode brachten onderzoekers van het LEI en het RIKILT de structuur
van de voedselveiligheidscontrole in de dierlijke sector in China in
kaart.
De Chinese wetgeving is complex. Niet alleen wetten maar ook
beheersdocumenten en -regelingen maken er deel van uit en hebben alle
dezelfde bindende kracht. Zowel het Ministerie van landbouw als de
Staatsdienst voor kwaliteit, toezicht, inspectie en quarantaine zijn
belast met vraagstukken van voedselveiligheid. De coördinatie van hun
activiteiten verloopt niet probleemloos.
De onderzoekers constateren dat het handelsconflict heeft bijgedragen
aan een verbetering van het voedselveiligheidssysteem in China,
doordat veel wetten en regels werden aangepast. Dit heeft geleid tot
een betere aansluiting op de aanbevelingen van de EU op dit gebied.
Tijdens hun bezoek aan China signaleerden de onderzoekers verder twee
belangrijke kenmerken van de Chinese aanpak van het
voedselveiligheidsbeleid. De eerste is het brede gebruik van internet
voor de verspreiding van overheidsinformatie. Dit is een efficiënt
middel aangezien China de op één na grootste internetgebruiker ter
wereld is. Overheidsinstellingen op alle niveaus beschikken over goed
gevulde en actuele websites, waarop alle wetten en regelingen
eenvoudig zijn te raadplegen. De tweede is de brede verspreiding en
acceptatie van de zogenaamde 'Name-and-shame' politiek. Zwarte lijsten
met namen van wetsovertreders zijn overal te zien op TV, in kranten en
op internet.
---
Legislative and Institutional Framework for the Food Safety Control of
Live Animals in China. Bekijk het rapport: 6.03.08.