Provincie Drenthe

Drenthe werkt aan verbetering handhaving

Assen, 5 juni 2003
Persberichtnummer 03-084


Handhavingorganisaties in Drenthe gaan werken aan de verhoging van hun kwaliteitsniveau. Dat gebeurt in het kader van een landelijk project met als doel de 'professionalisering van de milieuhandhaving'. Het rijk (de Ministeries van VROM en V en W), de provincies, gemeenten en de waterschappen gaven daarvoor begin vorig jaar het startschot. Doel van het project is dat op 1 januari 2005 de handhavingorganisaties een overeengekomen kwaliteitsniveau halen. Uitgangspunt van de verbeteringen is een nulmeting, die recent onder handhavingorganisaties is gehouden.

In Drenthe is ervoor gekozen in de eerste plaats in te zetten op een professionalisering van de handhaving op de terreinen van milieuhygiëne en waterkwaliteit, respectievelijk de grijze en blauwe handhaving. Eerst zijn kwaliteitscriteria vastgesteld, waaraan de handhavingorganisaties zich door middel van een zelfevaluatie hebben getoetst. Deze nulmeting is vervolgens bestuurlijk vastgelegd. Uit het onderzoek is naar voren gekomen dat op veel punten nog verbeteringen nodig zijn, om begin 2005 aan de minimumkwaliteitseisen te kunnen voldoen.

Bij handhaving is vaak te weinig aandacht voor een goede probleemanalyse, waardoor een adequate sturing kan worden belemmerd. De manier, waarop uitvoering wordt gegeven aan gestelde doelstellingen, kan beter. Bovendien zijn doelstellingen vaak 'niet meetbaar' opgesteld, waardoor resultaten achteraf moeilijk kunnen worden vastgesteld. Ook kampen verscheidene handhavingorganisaties met capaciteitsproblemen en moet de opleiding van deskundigen worden verbeterd. Het zijn enkele zaken uit de nulmeting, op basis waarvan verbeterplannen worden gemaakt en kan worden gewerkt aan een verbetering van het kwaliteitsniveau.

Gedeputeerde Johan Dijks van integrale handhaving ziet de nulmeting als een startpunt. 'Alle handhavingpartners moeten vanaf nu de schouders eronder zetten om in 2005 te voldoen aan het gestelde kwaliteitsniveau. Waar van elkaar geleerd kan worden, moet dat zeker gebeuren'.
De provincie zal daarbij volgens Dijks graag een faciliterende en stimulerende rol spelen. Het gezamenlijke bestuurlijke handhavingsoverleg zal daar een rol in gaan spelen.


Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de Stafgroep Communicatie van de provincie, telefoonnummer (0592) 365265, faxnummer (0592) 357188
E-mail: communicatie@drenthe.nl