Partij van de Arbeid

PERSBERICHT

Den Haag, 5 juni 2003

PVDA wil spoedige opheldering over ophanden zijnde uitzending van Nederlandse militairen

De PvdA Tweede-Kamerfractie wil nadere opheldering over de eventuele Nederlandse Participatie aan diverse vredesbewarende operaties die gestart worden in het kader van de NAVO,de EU en in het kader van bilaterale overeenkomsten.

In de media is bekend geworden dat de EU de verantwoordelijkheid op zich kan nemen voor een VN gelegitimeerde actie in Bunia, Congo. De PvdA hecht aan stabilisatie van dit vergeten conflict en is geĂŻnteresseerd om informatie te ontvangen over de politieke inkadering van deze missie, het mandaat, en een eventuele verantwoorde Nederlandse bijdrage. In de Financial Times werd bericht dat Nederland eventueel stafofficieren zou leveren. Het is van belang te weten welke inzet Nederland kiest bij de "force generation" meeting die daarover deze week en volgende week wordt gehouden en de wijze waarop het Toetsingskader daarbij wordt gehanteerd.

Daarnaast blijft onduidelijk hoe een eventuele bijdrage expliciet wordt afgewogen tegen een mogelijke bijdrage van Nederlandse troepen aan een stabilisatiemacht in Irak en de rol van de VN en de NAVO daarbij. In de media zijn ook daarover berichten verschenen.

Gezien de beperkte mogelijkheden van de Nederlandse Krijgsmacht zijn het belangrijke afwegingen. De Tweede Kamer heeft er belang bij op korte termijn in het licht van de daarvoor bestaande procedures ten volle ingelicht te worden. Ter voorbereiding daarvan vraagt de PvdA-fractie nadere informatie over de diverse geplande missies in VN en EU kader en de beoordeling van het kabinet.



Partij van de Arbeid