Gemeente Utrecht

Gemeente utrecht gaat beleid en procedures voor handhaving milieuwetten duidelijker vastleggen

Uit onderzoek van provincie Utrecht blijkt dat gemeente Utrecht nog niet voldoet aan alle kwaliteitscriteria rondom milieuhandhaving. Dat wil echter niet zeggen dat de milieuwetten in de stad niet worden gehandhaafd. Binnen de milieuhandhaving gaat bij gemeente Utrecht juist de meeste energie uit naar de uitvoering. De achterstand heeft vooral betrekking op het vastleggen van beleidskeuzes en de daarbij horende procedures. Utrecht moet bijvoorbeeld beter vastleggen welke onderwerpen en bedrijven prioriteit hebben, hoe de procedures moeten verlopen en hoe gemeten wordt of de doelstellingen van de milieuhandhaving gehaald worden. De gemeente werkt op dit moment aan professionalisering van de milieuhandhaving en presenteert nog in 2003 een verbeterplan.

In 2002 zijn de ministeries van VROM en V&W het project 'Professionalisering Handhaving' gestart, samen met de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG), het Interprovinciaal Overleg (IPO) en de Unie van Waterschappen. Het project was een reactie op het voornemen van de (toenmalige) minister van VROM om de milieuhandhaving voortaan bij regionale handhavingsdiensten onder te brengen. Het doel van het project is dat in 2005 iedere handhavingsinstantie voldoet aan de landelijke kwaliteitscriteria. In 2005 beoordelen provincies of de milieuhandhaving voldoende is verbeterd ten opzichte van de huidige situatie. Mocht dat niet zo zijn, dan kan de minister van VROM alsnog besluiten de verantwoordelijkheid voor de handhaving neer te leggen bij regionale handhavingsdiensten.

In het kader van de 'Professionalisering Handhaving' hebben provincies onderzoek gedaan naar de handhaving van milieuwetten. Hierbij wordt de werkwijze van handhavende instanties (gemeenten, provincies, waterkwaliteitsbeheerders) in kaart gebracht. Ook geven de provincies aan welke verbeteringen nodig zijn, willen de handhavende instanties op 1 januari 2005 wel aan de landelijke kwaliteitscriteria voldoen. Verbeteringen kunnen bijvoorbeeld liggen op het gebied van doelen, werkwijzen, uitvoering en evaluatie van het handhaven van milieuwetten.

Nulmeting
Provincie Utrecht heeft vandaag de 'Provinciale Rapportage Nulmeting Milieuhandhaving' gepubliceerd. Uit de scores is te concluderen dat gemeente Utrecht nog niet aan alle kwaliteitscriteria voldoet. Utrecht heeft met name een achterstand als het gaat om het vastleggen van de handhavingsprocedures. Procedures zijn vooralsnog niet gebaseerd op een bestuurlijk vastgelegd programma met duidelijke en meetbare doelstellingen. Dat wil echter niet zeggen dat de milieuwetten in de stad onvoldoende worden gehandhaafd. De meeste energie van de gemeente gaat juist uit naar de uitvoering van het handhaven van milieuwetten. Gemeente Utrecht heeft goed in beeld welke risicovolle bedrijven geregeld moeten worden gecontroleerd. Zo worden bedrijven waar gewerkt wordt met gevaarlijke stoffen regelmatig door de bedrijfsinspectie van de gemeente gecontroleerd. Dat geldt bijvoorbeeld voor vuurwerkopslag (jaarlijkse controle door hele provincie volgens gelijke regels), LPG stations, chemische wasserijen en de ijsbaan (ammoniak). Daarnaast staat voor Utrecht leefbaarheid hoog in het vaandel. De gemeente onderzoekt klachten en grijpt zonodig in. Voorbeeld daarvan is de handhaving bij houthandel RET vorig jaar. Ook de sluiting van Cereol in Oog in Al was een maatregel in het kader van de leefbaarheid van de stad.

Verbeterplan
Sinds de start van de Nulmeting Milieuhandhaving is gemeente Utrecht bezig met het verbeteren van de handhaving. De resultaten van de nulmeting zijn daarbij bruikbaar. De provincie zal gemeenten ondersteunen bij het opstellen en uitvoeren van verbeterplannen. Na de zomer presenteert gemeente Utrecht een verbeterplan.

Beperkte middelen
Het project is gebaseerd op de eisen die de rijksoverheid stelt aan de kwaliteit van de handhaving van milieuwetten. Een kanttekening daarbij is dat gemeenten hun rol als handhavers uit moeten voeren met beperkte capaciteit aan financiële middelen. Inmiddels heeft het rijk ook de leges voor milieuvergunningen afgeschaft. Wel is er extra geld beschikbaar gekomen uit het gemeentefonds. Daarop is echter een efficiencykorting toegepast. In het geval van een snel groeiende stad als Utrecht, leidt dit tot een lager budget voor handhaving van milieuwetten.

Noot voor de media:
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Pluup Bataille, Bestuurscommunicatie, tel. (030) 286 11 40

Utrecht, 5 juni 2003