Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

Antwoorden op kamervragen van het Kamerlid Van der Ham over de mogelijke slechte ge- bitten van ouderen en verstandelijk gehandicapten in AWBZ-instellingen (2020311140)

1
Bent u bekend met de resultaten van het CVZ-onderzoek waaruit blijkt dat de gebitten van ouderen en verstandelijk gehandicapten vaak sterk achteruitgaan nadat zij zijn opgenomen in AWBZ-instellingen?1

1
Ja.

2
Vindt u dat instellingen te weinig geld uittrekken voor mondzorg? Zo ja, wanneer en door wie wordt begonnen met het opstellen van normen waaraan de tandheelkundige zorg in een AWBZ-instelling moet voldoen? Zo neen, wat gaat u doen aan de achteruitgang van de ge- bitten van ouderen en verstandelijk gehandicapten in AWBZ-instellingen?

1
Uit de rapportage van het College voor zorgverzekeringen (CVZ) blijkt vooral dat in AWBZ- instellingen te weinig c.q. te weinig gestructureerd aandacht bestaat voor mondzorg en tandheelkundige hulp. Overigens wijst het CVZ er in zijn rapportage op dat de gesignaleerde knelpunten verschillende oorzaken hebben. De oorzaken die het CVZ noemt, hebben, onder andere, betrekking op de (wijze van) financiering van AWBZ tandheelkunde, beschikbare behandelvoorzieningen, de communicatie tussen tandartsen en medisch en verzorgend per- soneel en bij- en nascholing inzake het verlenen van mondzorg. Aan de hand van de aanbe- velingen van het CVZ ga ik in overleg met verschillende betrokken partijen na welke maatre- gelen kunnen worden getroffen ter verbetering van de tandheelkundige hulp en de mondzorg in AWBZ-instellingen.

1 Opname slecht voor gebitten ouderen, Dagblad De Limburger, 22 april jl.


---- --