Provincie Noord-Brabant



Brabantlaan 1
Postbus 90151
5200 MC 's-Hertogenbosch
Telefoon (073) 681 28 12
Fax (073) 614 11 15
info@brabant.nl
www.brabant.nl
Bank ING 67.45.60.043
Postbank 1070176
Persbericht


Provincie start bodemsanering tankstation Oosterhout

De provincie Noord-Brabant is begonnen met de sanering van het voormalige tankstation Intercapal aan het Wilhelminakanaal Oost 32 in Oosterhout. De bodem is sterk verontreinigd met olieproducten waaronder benzine. Het gaat om circa 1.600 m3 grond. Naar verwachting zullen de werkzaamheden tot het einde van 2003 duren.

Sinds 1919 werden er op het terrein van Intercapal/Calpam brandstoffen verhandeld, zoals huisbrandolie, petroleum en andere brandstoffen. Als gevolg van morsingen en lekkages op het terrein, is de grond ter plaatse tot een diepte van zes meter verontreinigd

Werkzaamheden
In eerste instantie wordt begonnen met het ontgraven van de niet-verontreinigde bovengrond. Daarna wordt een tijdelijke damwand geplaatst waarna gestart wordt met het weghalen van de verontreinigde grond tot een diepte van circa zes meter. Om deze ontgraving droog uit te kunnen voeren is grondwaterbemaling nodig.
De verontreinigde grond wordt direct afgevoerd naar een grondreinigingsinstallatie. Op het diepste punt worden controlemonsters genomen om vast te stellen of de grond niet meer vervuild is. Als dit is afgerond, wordt er aangevuld met schone grond. Het transport vindt plaats via de Kanaalstraat. Momenteel wordt een verkeerscirculatieplan opgesteld om overlast zoveel mogelijk te beperken. Tijdens de sanering zal het schip van de zeeverkenners (Zuiderkruis) verplaatst worden.

Eventuele klachten over stankoverlast of andere hinder kan men doorgeven via de Provinciale milieuklachtenlijn. Het telefoonnummer is (073) 681 28 21.