Christelijk Nationaal Vakverbond (CNV)

Informatie: VOOR DE PERS

Voeding is een vakgroep van de CNV BedrijvenBond

05-06-2003

Imperial Tobacco Group sluit shagfabriek

De Imperial Tobacco Group (ITG) wil de Van Nelle shagfabriek in Meppel sluiten en overplaatsten naar Joure (Drum). CNV Voeding vindt dat de ongeveer 50 werknemers de dupe worden van een strategische marketingfout van het management. De bond wil dan ook dat er bij de reorganisatie geen gedwongen ontslagen vallen.

Harm Roeten, vakgroepbestuurder van CNV Voeding: "ITG heeft recentelijk flink geïnvesteerd in een nieuwe laminaatverpakking die in Nederland onvoldoende aanslaat. Het vreemde is dat het bedrijf zelfs nu nog steeds investeert in een nieuwe machine (palletiseerrobot) voor de vestiging die ze wil sluiten."
Om kosten te drukken wordt Meppel gesloten en het werk overgeplaatst naar Joure. Roeten: "Ik vind dat werknemers niet verder de dupe mogen worden van strategische fouten en er dus geen gedwongen ontslagen mogen vallen. De inzet van het sociaal plan zal dan ook zijn dat er een goede reisregeling moet komen, die de kosten en de reistijd vergoed. Als er dan toch nog sprake is van ontslagen, wil ik dat de huidige 55-plusregeling breed wordt toegepast." Dat betekent dat werknemers van 55 jaar en ouder werkzaam in Joure of Meppel plaats kunnen maken om banen voor jongere werknemers te behouden. Dit gaat tegen een vergoeding van 80 procent van het laatst verdiende loon, zonder afwenteling op WW-gelden. Hiermee wordt winstmaximalisatie niet afgewenteld op overheidsgelden."

Nadere inlichtingen:

Harm Roeten, vakgroepbestuurder van CNV Voeding 0512-583470
Nancy Abelskamp, persvoorlichter
030-6348242