Gemeente Breda

Persberichten

05-06-2003

Golfbaan Teteringen weer stap dichterbij realiteit

Het college van burgemeester en wethouders heeft groen licht gegeven voor de aanleg van de golfbaan ten noorden van de Laanzichtweg te Teteringen, bekend als het gebied Om de Haenen. Dit besluit is genomen nadat Gedeputeerde Staten instemde met de ontwikkelingen in dat gebied (verklaring van geen bezwaar). In de vrijstelling van het bestemmingsplan zijn afspraken vastgelegd over het beheer en onderhoud van de golfbaan en over de nieuwe aanplant van bomen en gewas.

Voor de aanleg van de golfbaan moest het college vrijstelling geven op het huidige bestemmingsplan. Hiervoor is een zogenaamde ex.artikel 19, lid 1 van de Wet op de Ruimtelijke Ordening nodig. Dit voornemen leidde er uiteindelijk toe dat de inspectie VROM bezwaren uitte. Inmiddels heeft de inspectie VROM nader onderzoek verricht naar mogelijke strijdigheid met nationaal ruimtelijke beleid. Zij liet de gemeente schriftelijk weten dat niet langer bezwaar wordt gemaakt tegen de plannen om de golfbaan volgens de variant 'natuurlijk golfen' aan te leggen. Wel moest het beheer en onderhoud van de golfbaan goed geregeld worden en werd de projectontwikkelaar verplicht een compensatieplan op te stellen.

Het compensatieplan dat er nu ligt, komt ruimschoots tegemoet aan de verplichting op basis van de compensatieregeling van de provincie. Voor het aanleggen van de golfbaan wordt in totaal 1,4 hectare (14.000 m2) hout gekapt. Daarvoor komen meer bomen terug: ruim 1,5 hectare (15.000 m2) wordt teruggeplant. De afspraken over het onderhoud van de golfbaan zijn eveneens juridisch vastgelegd.

De Wilde Projectmanagement en de gemeente Breda legden de plannen en een bijbehorende milieueffectrapportage zoals voorgeschreven in de wet ter inzage. Betrokkenen in zeer brede kring konden daardoor kennis nemen van voorwaarden en maatregelen om de golfbaan op een verantwoorde manier in te passen in de natuurlijke omgeving.

Breda, 5 juni 2003