BUSINESS MEDIA BV

Nieuwe bedrijfsanalyse software voor MKB ondernemers

KenGetal brengt de conditie van bedrijven haarscherp in beeld

Ondernemers hoeven vanaf nu niet meer bij hun accountant aan te kloppen voor het analyseren van hun balansgegevens. Met het nieuwe softwareprogramma KenGetal is een krachtig stuk management gereedschap op de markt gekomen, waarmee de actuele conditie van bedrijven haarscherp in beeld kan worden gebracht. Wie met KenGetal werkt, kan als het ware een röntgenfoto van zijn bedrijf maken. De onzichtbare ontwikkelingen worden zichtbaar gemaakt. Achter de cijfers van de balans gaat een schat aan verborgen gegevens schuil, die door KenGetal naar boven worden gebracht. Dat gebeurt op basis van 50 kengetallen voor financiën, kosten, personeel, huisvesting en omloopsnelheden. Het werk van uren wordt met dit programma teruggebracht tot minder dan 30 minuten. Het is een gebruikersvriendelijk programma, dat geen boekhoudkennis vereist.

Je cijfers de baas blijven

De ondernemer leert hoe hij de berekende getallen moet interpreteren en wat hij ermee kan doen. Hij kan zo feilloos de vinger aan de pols houden en komt nooit meer voor onaangename verrassingen te staan. Het programma geeft ook houvast bij het nemen van belangrijke beslissingen. Wie bijvoorbeeld zijn omzet wil verhogen kan met KenGetal berekenen hoeveel extra vermogen daarvoor nodig is. Dat wordt duidelijk aan de hand van het kengetal voor de omloopsnelheid van het vermogen. Als dat kengetal bijvoorbeeld 0.5 is, dan heb je voor iedere 100.000 Euro extra omzet ook 50.000 Euro meer vermogen nodig.

Wil een ondernemer weten hoeveel zijn vreemd vermogen heeft bijgedragen tot de winst, dan kijkt hij naar het kengetal voor rentabiliteit op het eigen vermogen. Is die hoger dan het rendement op het totale vermogen, dan zit hij goed. Het vreemd vermogen heeft in dat geval als een hefboom gewerkt op de rentabiliteit van zijn eigen geld. Ondernemers die hun cijfers de baas willen blijven, halen met KenGetal een schat aan informatie uit hun boekhouding naar boven. Zo zijn er 50 verschillende invalshoeken om naar het bedrijf te kijken en op basis daarvan beslissingen te nemen. Het software programma houdt de ondernemer daarmee ook een spiegel voor over de actuele conditie van zijn bedrijf en hoe er gepresteerd wordt.

Heldere toelichting

Het programma geeft bij elk kengetal een heldere toelichting, waarmee voor de ondernemer de betekenis van het getal duidelijk wordt en hoe hij er mee moet omgaan. Bij de zes belangrijkste financiële kengetallen wordt de analyse bovendien afgestemd op de resultaten die berekend zijn. Naast toelichting, tips en adviezen zijn er ook grafieken opgenomen. Van de berekende getallen worden rapportpagina's op beeldscherm getoond, waar doorheen kan worden gebladerd. De rapportpagina's kunnen per stuk worden afgedrukt of als een compleet analyserapport van 50 pagina's. De software is geschreven in samenwerking met accountants en is doorspekt met praktijkervaring. Datzelfde geldt voor de toelichtingen, die door een redactie zijn bewerkt tot duidelijke en voor iedereen begrijpelijke tekst.

Periodevergelijkingen

In Kengetal kunnen alle berekende periodes (maanden, kwartalen of jaren) worden opgeslagen en later worden hergebruikt voor periodevergelijkingen. Zo kan de ondernemer meerdere jaren naast elkaar zetten en trends ontdekken. De totale omzet en winst gaan bijvoorbeeld wel omhoog, maar de winst per 1000 Euro omzet loopt terug. Hoe ontwikkelen zich de netto winst en loonkosten per werknemer? Of de omzet per meter. Zijn de omloopsnelheden van debiteuren en crediteuren verbeterd of verslechterd? Enzovoorts. Trends en ontwikkelingen worden zo feilloos aan het licht gebracht. Tevens kunnen gegevens van verschillende bedrijven in KenGetal met elkaar worden vergeleken en kan het voor benchmarking worden gebruikt.

Het programma draait op iedere PC en is los te bestellen via de website www.kengetal.info of bij uitgeverij Beukhof in Ede. Fax 0138 - 43.23.13 of mail info@beukhof.nl