Gemeente Den Helder

04-06-2003 Blauwe vlag voor strand Huisduinen en de jachthavens

Donderdag 22 mei werd bij Huisduinen de felbegeerde blauwe vlag uitgereikt. De blauwe vlag is een internationale milieuonderscheiding. Hij wordt jaarlijks toegekend aan stranden en jachthavens die hebben aangetoond schoon en veilig te zijn. Lange tijd leek het er op dat geen enkel strand in Noord- en Zuid-Holland in aanmerking zou komen voor de blauwe vlag.
Door de overstort van overtollig regenwater werden de eisen van de Europese Commissie in grote delen van het land fors overschreden. Bij strandslag Huisduinen werd bij het meten van de waterkwaliteit de norm een keer overschreden, maar voldeed nog wel aan de eisen van de commissie. De faciliteiten op het strand gaven uiteindelijk de doorslag om de blauwe vlag uit te reiken. De paviljoenhouders bij Huisduinen hebben hun toiletten namelijk toegankelijk gemaakt voor minder validen. De reddingsbrigade en de eerste hulp zijn goed op orde en er staan voldoende afvalbakken op het strand. Ook besteden we veel aandacht aan milieueducatie over zee en strand en werken we hierdoor aan een duurzame toekomst van de kust.

Naast het strand bij Huisduinen zijn er nog drie vlaggen uitgereikt aan havens in Den Helder. De Marine Watersportvereniging Den Helder, WSC Breedwijd en KMJC Den Helder voldeden allen aan de norm. U begrijpt natuurlijk dat we hier erg trots op zijn en de blauwe vlaggen in de toekomst willen behouden. We gaan er dus hard aan werken om volgend jaar weer beloond te worden met een blauwe vlag.

« terug