RABOBANK NEDERLAND

Rabobank Groep presteert positief

Heemskerk, voorzitter raad van bestuur, op algemene vergadering RABOBANK GROEP PRESTEERT POSITIEF


- Prognoses 2003: lichte verbetering resultaat
- Strategie: versterking marktleiderschap
- Op weg naar 2005: stevige lokale Dichtbijbanken
De Rabobank Groep heeft, ondanks de economische terugslag, de oorlog in Irak en het moeilijke beursklimaat, een positief eerste kwartaal achter de rug. Onvoorziene omstandigheden daargelaten, verwacht de Rabobank in 2003 onveranderd een lichte toename van het operationeel resultaat.
Dat meldde drs. H. Heemskerk, voorzitter van de raad van bestuur, vanmiddag tijdens de algemene vergadering van Rabobank Nederland in Utrecht.

De algemene vergadering is de grote jaarlijkse Rabodag, waarop alle aangesloten Rabobanken - op dit moment 345 - bijeenkomen als leden van de centrale, Rabobank Nederland. De jaarcijfers liggen ter goedkeuring voor, de raad van bestuur en de raad van commissarissen leggen verantwoording af.
Vandaag was het eerste grote optreden van bestuursvoorzitter Heemskerk, die sinds een half jaar de raad van bestuur van Rabobank Nederland leidt.

Terugblikkend op vorig jaar, noemde Heemskerk 2002 een moeilijk en woelig jaar. Gezien de omstandigheden niet slecht, een jaar waarop we per saldo best trots kunnen zijn. Het netto-resultaat over 2002 liet een winstgroei van 4 procent zien.
In het eerste kwartaal van 2003 staat, aldus Heemskerk, de groei van de baten onder druk (recessie, lagere beurs), maar de kostenbeheersingsprogrammas liggen op schema. Zowel bij Rabobank Nederland als bij de aangesloten banken blijft kostenbeheersing essentieel.
Zoals de zaken zich thans ontwikkelen, kunnen we de prognose voor dit jaar - lichte verbetering van het operationele resultaat - handhaven. En dat is na een kwartaal van recessie en oorlog een hele prestatie.

Het strategisch doel van Heemskerk is om van de Rabobank Groep de grootste en meest innovatieve Allfinanzgroep in Nederland te maken en internationaal uit te groeien tot de beste food & agri bank. Concrete fusieplannen heeft de Rabobank voorlopig niet. Heemskerk: Laten we eerst maar eens de grootste, mooiste Nederlandse bank worden. Dan krijgen we vanzelf wel de mooiste Europese partner.

Waar de Rabobank marktleider is (hypotheken, sparen, betalen, retail particulieren, internet, agrarische sector, midden- en kleinbedrijf) wil ze het blijven. En waar ze het nog niet is (o.a. grootbedrijf, verzekeren, grote steden, private banking) wil de bank de komende jaren groeien.

Over de vraag wat die ambities betekenen voor omvang en inrichting van de aangesloten Rabobanken zei Heemskerk: De kernvraag is hoe de lokale bank in 2005 zo in te richten dat én de huidige marktpositie in retail en midden- en kleinbedrijf behouden blijft én een leidende positie bij grootbedrijf en vermogende particulieren verworven wordt. Als we marktaandeel op de concurrentie willen veroveren, zullen we over banken van voldoende omvang met eigen dedicated teams moeten beschikken. Maar de Rabobank zal ook altijd de Dichtbijbank blijven, aldus de voorzitter van de raad van bestuur.

Over de Rabobank Groep
De Rabobank Groep is een brede financiële dienstverlener. Door de coöperatieve grondslag is de Rabobank Groep er primair voor de klant. Alle onderdelen van de Groep werken nauw samen om de klanten tegen de best mogelijke prijskwaliteitsverhouding een breed pakket aan te bieden van financiële diensten en producten zoals betalen, sparen, lenen, verzekeren en beleggen. De Groep bestaat uit ongeveer 350 zelfstandige lokale coöperatieve Rabobanken met gezamenlijk meer dan 1 miljoen leden en uit bekende dochterondernemingen als Robeco, Interpolis, Schretlen en Co, Effectenbank Stroeve, Rabobank International, De Lage Landen, Rabo Vastgoed en Gilde Investment. Internationaal is de groep met 169 vestigingen vertegenwoordigd in 34 landen. Uit de kredietwaardigheidsbeoordeling van de grote internationale ratingbureaus komt de Rabobank naar voren als meest kredietwaardige particuliere bank ter wereld. De Rabobank Groep heeft op de Nederlandse thuismarkt 9 miljoen particuliere en zakelijke klanten en is marktleider op vrijwel alle gebieden van financiële dienstverlening.

Voor inlichtingen:
Externe Communicatie
J.P.K. Dost
Tel. 030 - 2162411
Fax: 030 - 2161916
email: j.p.k.dost@rn.rabobank.nl


05 jun 03 16:29