Ministerie van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij

Persberichten

Evaluatie programma beheer leidt tot aanpassingen

5 juni 2003 - Met een plan van aanpak wil minister Veerman van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij nog dit jaar het grootste deel van de onvolkomenheden in de werking van Programma Beheer wegwerken. Dat schrijft hij in een brief aan de Tweede Kamer naar aanleiding van een evaluatierapport over Programma Beheer, het subsidie-instrument voor beheer van natuur en landschap door agrariërs, particulieren en terreinbeherende organisaties.

Het evaluatierapport concludeert dat Programma Beheer op veel steun kan rekenen in het veld en als kansrijk wordt gezien. Tegelijkertijd hebben onvolkomenheden bij de start en de uitwerking van het Programma geleid tot een negatief beeld rond het Programma. Dat beeld wil de minister nu krachtig aanpakken door de gesignaleerde tekortkomingen op korte termijn weg te werken.
Daarbij gaat het onder meer om betere communicatie en begeleiding rondom subsidie-aanvragen, waardoor aanvragen ook sneller kunnen worden afgewerkt. Ook minder uitvoeringslasten voor het ministerie en minder administratieve lasten voor aanvragers zijn een belangrijk doel. Verder zullen de regelingen volledig in overeenstemming worden gebracht met de Europese regelgeving. Dit was onder meer een probleem bij de betalingen aan Agrarische Natuurverenigingen. Verder zullen nog enkele technische pijnpunten worden aangepakt.

De evaluatie richtte zich vooral op het processen en procedures van en rond Programma Beheer. Voor een antwoord op de vraag naar de effecten van Programma Beheer voor de nagestreefde natuurkwaliteit is het nog te vroeg. Er wordt gewerkt aan een monitoringssysteem, zoveel mogelijk op basis van bestaande gegevens, om daarover in 2006 uitspraken te kunnen doen.

Voor de langere termijn zal worden nagegaan of ook andere beheerspakketten (water, niet-groene landschapselementen) in de regeling kunnen worden opgenomen en of bijvoorbeeld waterschappen en waterleidingbedrijven deel zouden kunnen nemen aan de regeling. Ook wordt bezien of en hoe Programma Beheer kan worden uitgebouwd tot een breder instrument om zogenoemde 'groene diensten' te financieren. Met Programma Beheer is dit jaar een subsidiebedrag van circa 60 miljoen euro gemoeid.

Pers


---