Gemeente Nieuwegein

Collegebesluiten 3 juni 2003

B & W belicht bevat samenvattingen van de openbare besluiten uit de wekelijkse collegevergadering. Hoewel deze samenvattingen met zorg zijn samengesteld, kunt u er geen rechten aan ontlenen: de samenvattingen geven immers een beknopt beeld van de beleidsstukken waarover het college heeft besloten.

Portefeuille van burgemeester Cor de Vos

College stelt aanvullende besluiten voor APV vast (2003/5228) De gemeenteraad heeft 6 maart 2003 de Algemeen Plaatselijke Verordening (Apv) vastgesteld. Deze Apv 2003 vervangt de Apv uit 1988. De Apv geeft algemene regels voor het grondgebied van de gemeente Nieuwegein over bijvoorbeeld: feesten en activiteiten, vertoningen, veiligheid op de weg, maatregelen tegen overlast en baldadigheid, regels over seksinrichtingen, bodem en milieu, collecteren en venten, et cetera. Voor bepaalde regels uit de Apv heeft het college nu gebieden aangewezen waarbinnen deze regels van kracht zijn. Bijvoorbeeld het gebied waarbinnen het verboden is auto´s op de openbare weg te koop aan te bieden, of het gebied waarbinnen het - ook rond de jaarwisseling - verboden is vuurwerk af te steken. De regels uit de Apv zijn vanaf heden van kracht. De gemeente zal nog op diverse manieren publiciteit geven aan de belangrijkste regels uit de APV.

College akkoord met aanpassing statuten stichting RAVU (2003/4770) Op 26 juni 2002 heeft het Algemeen Bestuur van de gemeenschappelijke regeling CPA/GHOR besloten is om de meldkamerfunctie voortaan uit te laten voeren door personeel van de stichting RAVU. (CPA/GHOR staat voor Centrale Post Ambulancevervoer / Geneeskundige Hulpverlening bij Ongevallen en Rampen, RAVU staat voor Regionale Ambulance Voorziening provincie Utrecht.) Het bestuur van de gemeenschappelijke regeling en het bestuur van de stichting RAVU hebben hierover onlangs een overeenkomst getekend. De uitvoering van deze overeenkomst is bijna afgerond.

Als laatste juridische stap dient een aanpassing van de statuten van de stichting RAVU plaats te vinden. Deze aanpassing houdt in dat een besluit tot ontbinding van de stichting voortaan moet worden genomen door een twee derde meerderheid van de Raad van Toezicht van de stichting. De gemeente is verbonden aan de stichting RAVU. Het college heeft zich akkoord verklaard met de aanpassing van de statuten.

Subsidie voor Handbalvereniging Van Riet/Nieuwegein voor deelname aan toernooi in Pulawy (2003/5190) Handbalvereniging Van Riet/Nieuwegein heeft de gemeente gevraagd om een financiële bijdrage voor deelname aan een internationaal meisjeshandbaltoernooi in partnerstad Pulawy. Vanwege de internationale promotie van de handbalsport onder meisjes en de bijzondere bijdrage aan de stedenbandrelatie met Pulawy wordt deze aanvraag gehonoreerd met een bijdrage van 2.225 euro. Dit bedrag wordt gefinancierd vanuit de Evenementenpot-sport en het Activiteitenbudget stedenbanden 2003.

Portefeuille van wethouder Carla Breuer

Jongerencafé in Zuid (2003/5806)
Op 18 oktober 2002 heeft de gemeenteraad met betrekking tot het vrijgeven van gereserveerde middelen voor het jongerencafé in Zuid, aangegeven voor juli 2003 een besluit te willen nemen, met dien verstande dat tussentijds de bezwaren tegen de locatie in voldoende mate zijn weggenomen of een alternatieve locatie is gevonden. Het college van B&W heeft ingestemd met een informatieve brief aan de gemeenteraad, waarin wordt gerapporteerd over de werkzaamheden die in dat kader in de afgelopen maanden zijn verricht. B&W vindt dat buurthuis De Spil de meest geschikte, zij het niet meest wenselijke locatie voor het jongerencafé is. Onder voorwaarden wil B&W daadwerkelijk overgaan tot vestiging van een jongerencafé in buurthuis De Spil, en de beschikbare middelen hiervoor inzetten. Die voorwaarden zijn het functioneren van een klankbordgroep, extra inzet van politie en SWN op het voorkomen van bestrijden van eventuele overlast door bezoekers van het jongerencafé, en de tijdelijkheid van de voorziening (herontwikkeling Lekboulevard).

Opknappen voormalige Vriezenwijkschool (2003/ )
Het gebouw van de voormalige Vriezenwijkschool dient grondig te worden opgeknapt voor gebruik door de groeiende Willem Alexanderschool. Het pand wordt aangepast aan de eisen die nu aan scholen worden gesteld, maar wel zoveel mogelijk in de stijl waarin het in 1908 is gebouwd. Vanwege de hoge tijdsdruk, het gebouw dient met ingang van het nieuwe schooljaar beschikbaar te zijn, heeft het college besloten om in afwijking van de normale procedure, in te gaan op de aanbieding van een aannemer die door de gemeente is benaderd voor het gezamenlijk in beeld brengen van alle benodigde onderhoudsactiviteiten. De offerte op basis van een open begroting is door het college als marktconform en concurrerend beoordeeld. De totale kosten zijn geraamd op ongeveer 100.000 euro. De dekking wordt gevonden in het IHPO (Integraal Huisvestingsplan Onderwijs).

Nota Gezondheidsbeleid (2003/6021)
De gemeente Nieuwegein heeft samen met een groot aantal organisaties en belanghebbenden een nieuwe nota Gezondheidsbeleid opgesteld. Weliswaar zijn de meeste inwoners van Nieuwegein relatief gezond, maar er zijn voldoende redenen om alert te blijven op ontwikkelingen die de volksgezondheid bedreigen. Op basis van een Gezondheidsrapportage over de gezondheidssituatie van bewoners van Nieuwegein en knelpunten die tijdens werkconferenties naar voren zijn gebracht, zijn gezondheidsplannen voor 2003-2006 opgesteld. Het college heeft beide beleidsnotities nu vrijgegeven voor inspraak.

Subsidie voor stichting i.o. Down Town (2003/6159) De stichting in oprichting Down Town heeft een subsidieaanvraag gedaan voor (openings)activiteiten voor het Evenementenplein op de plek van het voormalige gemeentehuis in het stadscentrum. Het is de bedoeling dat na de officiële opening op 1 juni tal van activiteiten plaatsvinden. Deze activiteiten worden deels gesponsord door een winkelier en de winkeliersvereniging en deels door de gemeente. Het college heeft besloten eenmalig een bijdrage van 2000 euro voor de (openings)activiteiten beschikbaar te stellen uit de Stelpost E.E.O.

Stand van zaken De Baten (2003/ )
Het college had aan de commissie Sociale omgeving en cultuur (SOC) toegezegd om voor de zomervakantie de commissie nader te informeren over de acties die zijn ondernomen en de vorderingen in het project De Baten. Het college heeft nu de tekst van een brief daarover vastgesteld. Het college heeft aan de stichting De Baten een behoefte-inventarisatie overhandigd ten behoeve van de ontwikkeling van een nieuw Wijkaktiviteitencentrum De Baten. De inventarisatie is gebaseerd op eigen onderzoek van de gemeente en op reacties uit de Nieuwegeinse samenleving. Essentieel is dat de wenselijkheid van en de bereidheid tot huren van een sportzaal door de gemeente is geuit, terwijl voor de andere voorzieningen geldt dat De Baten en de betreffende organisaties zelf verantwoordelijk zijn voor overeenstemming over deze voorzieningen. Het uitgangspunt voor zowel de te realiseren sportzaal en de bibliotheek is dat de exploitatiekosten in ieder geval niet hoger mogen zijn dan de kosten in de oude situatie.

Portefeuille van wethouder Evert van Linge

Afwijzing bezwaarschriften herbouw De Toonladder (2003/3584) Op 11 februari 2003 heeft het college een bouwvergunning verleend voor de herbouw en uitbreiding van basisschool De Toonladder aan de Lohengrinhof 11. Tegen dit besluit is door enkele omwonenden bezwaar gemaakt. De bezwaren hebben hoofdzakelijk betrekking op de verkeersveiligheid. Buurtbewoners ondervinden overlast van het veelvuldig per auto wegbrengen en ophalen van kinderen door hun ouders. De rechter heeft op 6 mei 2003 een schorsingsverzoek van een van de omwonenden afgewezen, omdat de procedure naar haar mening correct is gevoerd en het bouwplan niet zwaar ingrijpt op de omgeving. Het college heeft de bezwaarschriften afgewezen, omdat de belangen van omwonenden niet onevenredig worden geschaad. Over de verkeersaspecten heeft de gemeente al eerder een zogenaamde omgevingsgroep samengesteld, waarin ook enkele omwonenden zijn vertegenwoordigd. Deze groep probeert een adequate oplossing te vinden door de aangrenzende openbare ruimte te herinrichten.

Vrijstelling vergunningplicht bemiddeling verhuur woonruimte voor makelaars VBO (2003/6017) In de verordening op de woning- en kamerverhuurbedrijven is onder meer geregeld dat makelaars die zijn aangesloten bij de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM), vrijgesteld zijn van de vergunningplicht tot het mogen bemiddelen bij de verhuur van woonruimte. Ten tijde van de vaststelling van de verordening was de NVM de enige makelaarsorganisatie. Sinds 2001 bestaat ook de Vereniging Bemiddeling Onroerendgoed (VBO). Het college heeft besloten makelaars die bij deze organisatie zijn aangesloten ook vrij te stellen van genoemde vergunningplicht.

Portefeuille wethouder Corrie van Rooijen

Nieuwegeins's Business Center beschikt niet over vereiste milieuvergunning (2003/5803) Het college legt het Nieuwegein's Business Center, gevestigd aan de Blokhoeve 1 te Nieuwegein, een last onder dwangsom op omdat de inrichting zonder milieuvergunning is veranderd. De last is vastgesteld op ¤ 5.000,-- voor iedere keer dat wordt vastgesteld dat de inrichting zonder vergunning in werking is tot een maximum van ¤ 50.000,--. Het Nieuwegein's Business Center heeft zeven maanden de tijd om aan de verplichtingen volgens de Wet milieubeheer te voldoen. Als het Nieuwegein's Business Center na deze periode nog steeds niet beschikt over de juiste milieuvergunning, dan treedt de dwangsom in werking.

Begroting 2004 Recreatieschap Stichtse Groenlanden (2003/5802) Het college heeft ingestemd met het grootste deel van de begroting 2004 van recreatieschap Stichtse Groenlanden. De bijdrage van de gemeente Nieuwegein aan Stichtse Groenlanden voor het jaar 2004 stijgt daarmee ten opzichte van 2003 met 11.100 euro. Daarmee wordt de bijdrage 2004 ¤ 188.000. De verhoging van de gemeentelijke bijdrage in 2004 kan worden gedekt binnen jaarschijf 2004 van de gemeentebegroting 2003. In meerjarig verband en op basis van huidig inzicht dient de ontwerp-gemeentebegroting 2004-2008 voor de jaren 2006 en 2007 te worden verhoogd met respectievelijk ¤ 25.000 en ¤ 51.000 afgerond. 2005 loopt nagenoeg in de pas met de begroting van het recreatieschap. Met een onderdeel van de begroting kan het college niet instemmen. In de begroting 2004 van het recreatieschap zijn wederom dekkingsmiddelen geraamd uit een afkoopsom van ¤ 204.200 vanwege de overdracht van de Nedereindse Plas. Het college zal het recreatieschap per brief laten weten dat zij deze claim nog steeds niet erkent.

Subsidie voor zwemgala Aquarijn (2003/5617)
Zwemvereniging Aquarijn heeft subsidie aangevraagd voor het zwemgala 2002. Deze aanvraag voldoet aan de criteria van de Sportevenementenpot. De aanvraag is daarom door het college gehonoreerd met een incidentele subsidie van ¤ 1134.

Portefeuille wethouder Martin Monrooij

Verleende bouw- en sloopvergunningen (2003/6013)
Het college heeft een lijst met de te verlenen bouw- en sloopvergunningen vastgesteld. Deze lijst verschijnt in principe volgende week woensdag als openbare bekendmaking in de Molenkruier.

Instellen voetgangersoversteekplaatsen (2003/6007) Met het wijkverkeersplan heeft de Raad de reconstructie van onder andere de wijken Batau en Zuilenstein goedgekeurd. Het belangrijkste aandachtspunt in de wijkverkeersplannen betreft de aanpak van de verkeersonveiligheid op de wijkwegen. In de Beleidsnota Verkeersveiligheid wordt uitgegaan van het concept 'Duurzaam Veilig'. Het college heeft besloten om en aantal voetgangersoversteekplaatsen met zebramarkering te realiseren. Het betreft belangrijke looproutes naar scholen of winkels. Het gaat om de locaties: ? Middenweide - noord-zuid voet/fietspad Batau-noord; ? Heemraadsweide - noord-zuid voet/fietspad Batau-noord; ? Batenburg - Daalderburg/Zwaardenburg;
? Batauweg - Vosseweide/Waardijnburg;
? Sweelincklaan - Kokkebogaard/Manonsingel.

(*) Het presidium is een vertegenwoordiging uit de gemeenteraad, bestaande uit burgemeester, drie raadsleden en de raadsgriffier. Het presidium doet een voorstel aan de gemeenteraad en de raadscommissies welke stukken op welke wijze behandeld worden in hun vergadering.

(Deze B&W Belicht bevat waarschijnlijk niet de samenvattingen van álle openbare besluiten van de laatste collegevergadering. Ook staan in deze B&W Belicht waarschijnlijk enkele samenvattingen van besluiten uit éérdere collegevergaderingen. De publicatie van een samenvatting in B&W Belicht wordt namelijk regelmatig één of twee weken uitgesteld, omdat de gemeente eerst direct betrokkenen wil inlichten over het besluit. Daarmee wordt voorkomen dat direct betrokkenen via de pers wordt geïnformeerd over besluiten die hen heel direct aangaan.)

Invoerdatum 5-6-2003