Gemeente Alphen aan den Rijn


Grondbalans 2003 vastgesteld

Het college van B&W heeft de grondbalans 2003 vastgesteld. Deze grondbalans is de jaarlijkse financiële verantwoording over de in ontwikkeling zijnde gebieden voor woningbouw, kantoren en bedrijfsterreinen. In de grondbalans wordt verantwoording afgelegd over alle uitgaven en inkomsten over het jaar 2002 en een financiële vertaling gemaakt van de verwachte ontwikkelingen naar de toekomst toe. Dit laatste gebeurt aan de hand van prognoses en rekenmodellen. Bovendien wordt getoetst of de oorspronkelijke uitgangspunten en financiële cijfers nog juist zijn ten opzichte van voorgaande jaren, en zonodig worden ze aangepast. Dit alles wordt doorberekend en leidt tot een geprognotiseerd resultaat. De belangrijkste gebieden in ontwikkeling zijn: Kerk & Zanen, De Schans, Hoorn West en De Bijlen/Zegersloot.

Resultaat 2002
Het bedrijfsresultaat voor dit jaar bedraagt ruim 1,5 miljoen euro. Dit is gerealiseerd door grondtransacties enerzijds en via rente-inkomsten over de reserves anderzijds. Voor woningbouw zijn in 2002 geen nieuwe gronden uitgegeven.

Bestemming opbrengsten
De opbrengsten uit de grondexploitaties zijn bestemd voor de dekking van financiële risicos in toekomstig te ontwikkelen plangebieden binnen de gemeente. Een deel van de opbrengsten krijgt een bestemming voor algemene doeleinden indien er voldoende ruime voor aanwezig is.

Met betrekking tot de woningbouw kan gesteld worden dat binnen Kerk & Zanen nog ruim 1.300 woningen gerealiseerd kunnen worden. Voor bedrijfsterreinen is nog circa 29 ha. beschikbaar om uit te kunnen worden uitgegeven. Het ligt in de bedoeling dat deze woningen worden gebouwd in de wijk Kerk en Zanen in de periode 2005 2011. Voor de bedrijfsterreinen geldt als periode 2003 2008.

Onder de huidige marktinzichten is de te realiseren opbrengst van alle grondexploitaties tezamen gegroeid in 2002. Deze stijging wordt grotendeels verklaard door de stijging van de huizenprijzen de afgelopen jaren. Aan de andere kant worden voor een aantal plangebieden haalbaarheidsanalyses gemaakt (Nieuwe Sloot, Stationsomgeving, Steekterweg). Gelet op de fase van de planvorming is hiervoor nog geen gedetailleerde financiële calculatie beschikbaar, inclusief de daarbij behorende risicoanalyse.

Alle grondverkopen vinden plaats binnen de door het college vastgestelde randvoorwaarden, zoals vastgesteld in het grondprijzenbeleid 2003.

Persbericht 27, 3 juni 2003

© Gemeente Alphen aan den Rijn, 03 juni 2003 laatste wijziging