Gemeente Amersfoort

Stichting Huisvesting Ouderen gaat voorlichting geven

datum: 5 juni 2003

Vanaf dit najaar organiseert de Stichting Huisvesting Ouderen een paar keer per jaar voorlichtingsbijeenkomsten over wonen voor senioren. De voorlichting wordt gegeven door de 'werkgroep voorlichting' en gaat onder andere over woonwensen en woonmogelijkheden. De Stichting Huisvesting Ouderen werkt momenteel een plan uit, in samenwerking met de gemeente, om de voorlichting inhoud en vorm te geven.

De Stichting Huisvesting Ouderen zoekt nieuwe leden die in de werkgroep voorlichting een actieve bijdrage willen leveren. Binnen de werkgroep zijn verschillende functies te onderscheiden. Personen die kunnen presenteren, gastvrouw of gastheer willen zijn, die thuis zijn in de communicatie en personen die nieuwe ontwikkelingen willen bijhouden kunnen zich aanmelden. Dat kan tot 20 juni bij de heer Schenk, voorzitter van het bestuur van de Stichting Huisvesting Ouderen, telefoonnummer 462 77 60, e-mail ger.schenk@wxs.nl. Of bij mevrouw Speelman, seniorenvoorlichter van de gemeente, telefoonnummer 469 46 40, e-mail e.speelman@amersfoort.nl. De nieuwe werkgroepleden krijgen een onkostenvergoeding voor het werk, alsmede een relevante cursus zoals power-point en leren presenteren.

Vooral bij ouderen is de behoefte aan informatie over wonen groot, ze overwegen vaak om anders te gaan wonen. Het onderhoud van huis en tuin brengt op den duur teveel werk met zich mee. Het wordt steeds belangrijker om de bushalte en voorzieningen dicht in de buurt te hebben. Om een weloverwogen keuze te kunnen maken moet je zorgen dat je goed geïnformeerd bent over de woonmogelijkheden. Ook is het belangrijk om na te denken over je eigen woonwensen. Deze en andere onderwerpen komen in de voorlichtingsbijeenkomsten aan bod. Ook wordt gesproken over; hoe huur je een woning, welke woonsoorten zijn er, huursubsidie, wonen in combinatie met zorg.
Er is tevens ruimte om vragen te stellen en met elkaar van gedachten te wisselen.

De Stichting Huisvesting Ouderen verzorgde, vanaf haar oprichting in 1992, de voorlichting over woonmogelijkheden voor ouderen. Voor deze activiteiten was een aparte werkgroep 'Over Wonen voor Ouderen Gesproken' binnen de stichting werkzaam. Door vertrek van leden van de werkgroep liggen die activiteiten sinds enige tijd stil. Veel vragen komen nu terecht bij Woonkompas, de Informatiewinkel van de gemeente, de seniorenvoorlichter en de seniorenwegwijzers. Een op de drie vragen van ouderen aan de seniorenwegwijzers gaan over wonen. De gemeente en de Stichting Huisvesting Ouderen realiseren zich dat voorlichting over wonen en zorg voor senioren meer aandacht vraagt.