Lijst Pim Fortuyn


PERSBERICHT

5 juni 2003

Werving en strijden voor jihad moet strafbaar worden

Tot verbijstering van de Lijst Pim Fortuyn heeft de rechtbank van Rotterdam vanmiddag alle van het ondersteunen van de jihad verdachte moslims, vrijgesproken. Na de vrijspraak van vier vermeende terroristen op 18 december 2002, blijkt ook nu weer, dat de Nederlandse wet onvoldoende middelen biedt om terrorisme te bestrijden.

De vrijspraak maakt volgens de Lijst Pim Fortuyn genoegzaam duidelijk dat het huidige Nederlandse rechtssysteem niet voldoende middelen biedt om terrorisme te bestrijden, aldus LPF-Kamerlid Joost Eerdmans. Dit defect in het Nederlandse rechtssysteem is al eerder gesignaleerd door super-pg De Wijkerslooth.

Werving voor de jihad is in Nederland op dit moment niet expliciet strafbaar. Om personen die verdacht worden van terrorisme voor het gerecht te kunnen dagen, is het Openbaar Ministerie genoodzaakt om een juridische noodgreep toepassen en het oorlogsrecht van toepassing te verklaren. De wijziging in het strafrecht die minister Donner heeft voorgesteld maakt van terrorisme alleen een strafverzwarende omstandigheid en verandert niets aan deze situatie.

LPF-Justitie woordvoerder, Joost Eerdmans, pleit er daarom voor om werving voor de jihad, en het strijden voor de jihad, op te nemen in het Wetboek van Strafrecht.

Juridische beperkingen marginaliseren op dit moment ook de rol van de AIVD in de bestrijding van terrorisme. Door scheiding van het strafrecht en staatsveiligheid mogen de door de AIVD verzamelde bewijzen van terroristische activiteiten nu niet door de politie worden gebruikt om een strafrechtelijk onderzoek te starten. Ook aan deze situatie moet een einde komen: de LPF wil dat, wanneer er sprake is van verdenking van terrorisme, in de wet wordt vastgelegd dat informatie van de AIVD voor de politie wel aanleiding mag zijn voor een opsporingsonderzoek. Bewijs van de AIVD moet volgens de LPF in de rechtszaal ook als zodanig geaccepteerd worden.

Terrorisme vormt een reële bedreiging voor de Westerse maatschappij. Het mag volgens de Lijst Pim Fortuyn niet zo zijn dat Nederland, door formele juridische beperkingen, gedwarsboomd wordt in haar pogingen om aan deze bedreiging het hoofd te bieden. De fractie zal bovenstaand voorstel inbrengen in het aanstaand overleg met de minister van Justitie op donderdag 26 juni.