PvdA Europees parlement


PERSINFORMATIE

Maak van een publiek monopolie geen privaat monopolie

5 juni 2003
Dorette Corbey.

Vanaf 1 juli 2004 krijgen alle bedrijven de vrijheid om een energieleverancier te kiezen. Tot nu toe gold dat alleen voor grote energieverbruikende bedrijven. In 2007 krijgen consumenten keuzevrijheid. Het EP heeft nu bedongen dat consumenten informatie krijgen over de hoeveelheid vuile en schone stroom die hun elektricite

De laatste jaren vinden veel fusies plaats tussen elektriciteitsbedrijven - en de trend gaat door. Als het zo doorgaat zijn er binnen enkele jaren er nog maar 5 a 8 elektriciteitsbedrijven op de markt. Dat is niet noodzakelijk in het belang van de consument - daarom ook heeft het Europees Parlement extra toezicht bedongen.

Corbey: "Voor Nederland is het ook van belang dat een einde wordt gemaakt aan het oneigenlijk gebruik van de fondsen voor ontmanteling van kerncentrales. In sommige landen worden deze fondsen gebruikt om nieuwe overnames te financieren. Dit is een vorm van oneigenlijke concurentie waar de Nederlandse energiebedrijven last van hebben. Daar komt nu een einde aan."

Volgens Ferd Crone, lid van de Tweede Kamer voor de PvdA, zal Nederland nog een harde dobber hebben om op tijd aan de verplichtingen te voldoen. "Maar goed dat het Europees parlement nu duidelijke voorwaarden aan liberalisering heeft gesteld. " "De ervaringen zijn tot nu toe niet onverdeeld positief; het is uitstekend als er een nieuwe wind gaat waaien. Liberalisering is geen doel op zich."