Gemeente Mook & Middelaar


Persbericht d.d. 5 juni 2003

Van afvalberg tot natuurpark
Binnenkort krijgt Mook een wandelpark erbij. Aan de Groesbeekseweg zal de voormalige stortplaats worden omgetoverd van afvalberg tot een fraai en veilig wandelgebied zonder milieurisico's. De voorbereidingen zijn daarvoor in volle gang. Maandag 16 juni a.s. houdt de gemeente Mook en Middelaar een informatieavond over de inrichting van de voormalige stortplaats. Deskundigen van Nazorg Limburg en Grontmij zullen uitleg geven over de eindafwerking en de inrichting van de stortplaats. De avond begint om 20.00 uur in het gemeenschapshuis Mook. Iedere belangstellende is van harte uitgenodigd. De uitvoering van dit project vindt plaats in de zomermaanden.

De gemeente Mook en Middelaar zal op korte termijn de stortplaats aan de Groesbeekseweg in eigendom en beheer overdragen aan Nazorg Limburg bv. Dit terrein is van 1963 tot 1994 gebruikt als stortplaats van huishoudelijk afval uit de gemeente Mook en Middelaar en Gennep. Daarvoor was het een zandafgraving. Al in 1988 is er een landschapsplan opgesteld voor de vuilstortplaats. Deze is in 1993 bijgesteld en nu ligt er een plan die gebaseerd op beëindiging van de vuilstortlocatie.

Gezond
Sinds jaren is de kwaliteit van het grondwater jaarlijks onderzocht. Uit de resultaten daarvan is gebleken dat er geen zodanige verontreinigingen in het grondwater voorkomen, die gevaarlijk zijn voor de volksgezondheid. De tijd is nu rijp om de voormalige stortplaats voor andere doeleinden te gaan gebruiken. Om eventuele risico's in de toekomst te vermijden, wordt de stortplaats aan de bovenzijde voorzien van een afdichtingsconstructie van 1.60 meter. Daardoor kan het hemelwater het onderliggende vuil niet meer bereiken. Door middel van een drainagesysteem wordt het water afgevoerd. Ook ontstaat in het afgesloten pakket vuil methaangas. Dit gas wordt opgevangen en afgevoerd naar de gasverwerkingsplaats bij de ingang van de stortplaats. Deze gasinstallatie zorgt er nu ook al voor dat het geproduceerde gas wordt omgezet in elektriciteit.

Wandelpark met uitzicht
Het natuurpark krijgt een open karakter. Omdat bomen de afdichtingslaag aantasten, zijn rondom het gebied boomgroepen en bosjes gecreëerd. Beplanting zal plaatsvinden in de vorm van groepsgewijze struikbeplanting zonder de openheid en het uitzicht te verstoren. Op de locaties in het terrein waar wel bomen geplant gaan worden, wordt de afdichtingslaag extra dik aangebracht. De wandelpaden vormen twee cirkels waarbinnen de beplanting zal bestaan uit grassen. Langs de paden zijn enkele picknickplaatsen aangewezen. Het park kan als uitgangspunt dienen voor wandelingen in het achterliggende bosgebied waar het park landschappelijk op aangesloten wordt. Ook is in het ruimtelijk ontwerp rekening gehouden, dat het prachtige uitzicht op de westelijke Maasoever niet verloren gaat. Bij de ingang aan de Groesbeekseweg wordt een parkeerterrein aangelegd die plaats geeft aan ongeveer 23 auto's. Tevens is het de bedoeling een informatiepaneel te plaatsen met de historie van het terrein. Omdat de beplanting eerst tijd gegund wordt om zich te ontwikkelen en te groeien, zal het nieuwe natuurpark ongeveer in 2005 voor het publiek opengesteld worden.