Ingezonden persbericht

Pret in Brabant

symposium over de architectuur van het vermaak

TILBURG, 20030522 -- Opvallend in de regio Brabant is de aanwezigheid van Pret: van recreatieparken (Efteling, Beekse Bergen, Land van Ooit) tot natuur (Loonse en Drunense duinen); van sportvoorzieningen (golfbanen, maneges) tot megabioscopen en meubelboulevards (Piet Klerkx). Pret en leisure is alomtegenwoordig. Maar hoe ontwikkelt Pret zich eigenlijk in het landschap en de stad? Wat zijn de onderliggende krachten en welke architectuur geeft uitdrukking aan vermaak, leisure en entertainment? Op donderdagmiddag 5 juni vindt in Popcentrum 013 te Tilburg een symposium plaats over het fenomeen Pret in Brabant.

Met het symposium 'Pret in Brabant; architectuur van het vermaak' worden de ruimtelijke implicaties en de architectonische verschijningsvormen van Pret, leisure en entertainment voor het voetlicht gebracht. Uitgangspunt is de omgeving van Tilburg, een door infrastructuur begrensd ruitvormig gebied om deze stad. Meer specifiek wordt ingegaan op de as Waalwijk-Tilburg. Het symposium zal bestaan uit een aantal voordrachten en een forumdiscussie gevolgd door een publieksdebat.

De inleidende sprekers zijn: Aaron Betsky, directeur Nederlands Architectuurinstituut, Rotterdam; Martijn Honselaar, architect (Ontwerplab Tilburg) en als onderzoeker verbonden aan de TU/e; Tracy Metz, redacteur NRC Handelsblad en auteur van Pret!, Leisure en Landschap, (Nai publishers 2002); Hans Mommaas, hoogleraar vrije tijdwetenschappen, Universiteit van Tilburg; Matthijs Zeelenberg, architect (Zeelenberg Architektuur, Ouddorp) en ontwerper van o.a. vakantiewoningen in Zeeland en recreatiepark 'Droomrijk' van De Efteling. Aan de forumdiscussie met de hierboven genoemde sprekers wordt ook deelgenomen door Paul Rüpp, gedeputeerde Ruimtelijke Ontwikkeling provincie Noord Brabant.

Het symposium 'Pret in Brabant; architectuur van het vermaak' wordt georganieerd door de Fontys Academie voor Architectuur en Stedebouw (Fontys AAS), de kring Midden Brabant van de Bond van Nederlandse Architecten (BNA) en het Centrum voor Architectuur en Stedebouw Tilburg (CAST).

Programma
15.00uur ontvangst

15.30uur welkomstwoord

15.35uur Pret volgens Tracy Metz; inleiding

15.40uur Pret volgens Hans Mommaas; algemene tendensen en harde cijfers

16.00uur Pret, een onvoltooide atlas van het recreatieve Brabantse landschap: de stedelijke regio rondom Tilburg door Martijn Honselaar

16.20uur Pret in de praktijk door Matthijs Zeelenberg

16.30uur Pret als ruimtelijk en architectonisch fenomeen door Aaron Betsky

16.50uur pauze

17.15uur forumdiscussie en publieksdebat onder leiding van Tracy Metz, met: Hans Mommaas, Martijn Honselaar, Matthijs Zeelenberg, Aaron Betsky en Paul Rüpp

18.10uur slotbeschouwing en afsluiting door Tracy Metz

18.20-19.00uur borrel



Ingezonden persbericht