Algemene Rekenkamer

Algemene Rekenkamer

- 2 juni 2003 -

Rapporten over ouderenzorg en over de wet BOPZ

Op donderdag 5 juni 2003 publiceert de Algemene Rekenkamer twee rapporten: het rapport Wonen, zorg en welzijn van ouderen en het rapport Dementerenden en de wet BOPZ.

'Wonen, zorg en welzijn voor ouderen'
Er zijn steeds meer ouderen die zorg nodig hebben. In het verleden woonden veel ouderen in een zorgcentrum. Het huidige beleid is er op gericht dat de ouderen zo lang mogelijk in hun eigen vertrouwde omgeving kunnen blijven wonen. De oudere bepaalt zelf welke woon-, zorg- en welzijnsvoorzieningen hij of zij in welke combinatie nodig heeft. Dit is alleen mogelijk als er kwantitatief en kwalitatief voldoende aanbod is. Het beleid van de ministers van VWS en van VROM is erop gericht te bevorderen dat er een gevarieerd en hoogwaardig aanbod van wonen en zorg voor ouderen beschikbaar is. De Algemene Rekenkamer heeft op lokaal niveau onderzocht wat er terechtkomt van het Rijksbeleid en welke knelpunten zich daarbij voordoen. Vervolgens is be keken welke knelpunten het gevolg zijn van externe factoren waarop de ministers vanuit hun verantwoordelijkheid geen invloed kunnen uitoefenen en welke knelpunten binnen het bereik van de bevoegdheden van de ministers liggen.

'Dementerenden en de wet BOPZ'.
De groep van dementerende ouderen is een kwetsbare, groeiende groep in de samenleving. Van de dementerende ouderen die in verpleeg- en verzorgingshuizen wonen, is het grootste deel onvrijwillig opgenomen. Om de rechtspositie van deze groep te beschermen, is de Wet bijzondere opnemingen in psychiatrische ziekenhuizen (BOPZ) van toepassing. De Algemene Rekenkamer heeft onderzoek verricht naar de uitvoering van de Wet BOPZ in de psychogeriatrie. Centraal stond de vraag hoe de bij de uitvoering van de Wet BOPZ betrokken organisaties invulling geven aan hun verantwoordelijkheid. In vijf zorgkantoorregio's is onderzocht in hoeverre, met name in verzorgingshuizen, vrijheidsbeperking toegepast wordt bij dementerenden.

Exemplaren van de rapporten en bijbehorende persberichten zijn op donderdag 5 juni 2003 door leden van de pers vanaf 12.00 uur af te halen aan het Lange Voorhout 8 in Den Haag. Zoals gebruikelijk kan niet gepubliceerd worden over het verstrekte rapport totdat de Algemene Rekenkamer het rapport aan de Tweede Kamer heeft gepresenteerd. Het embargo geldt daarom tot donderdag 5 juni 2003 17.30 uur.



Algemene Rekenkamer