Tibet Support Groep Nederland

Protest bij Nepalees consulaat tegen deportatie Tibetanen

AMSTERDAM, 20030605 -- Vandaag, donderdag 5 juni, om 12.30 uur demonstreren International Campaign for Tibet en de Tibet Support Groep Nederland bij het Nepalese consulaat, Keizersgracht 463 te Amsterdam. Aanleiding is de deportatie van achttien Tibetaanse asielzoekers naar China afgelopen zaterdag door de Nepalese autoriteiten.

autoriteiten.

De organisaties roepen in een memorandum de Nepalese regering op om:


* De informele overeenkomst na te leven die de Nepalese regering sloot met de VN Hoge Commissaris voor de Vluchtelingen (UNHCR). Deze overeenkomst garandeert Tibetaanse vluchtelingen een veilige doorreis naar India;

* Alle Tibetaanse vluchtelingen die zich momenteel in Nepalese gevangenissen bevinden in vrijheid te stellen;

* Rectificatie van het VN-verdrag Betreffende de Status van Vluchtelingen uit 1951;

* Het fundamentele recht op vrijheid van meningsuiting op cultureel en religieus gebied van de al langer in Nepal woonachtige Tibetanen te respecteren.
De Tibetanen (veertien mannen en vier vrouwen) werden zaterdagochtend vroeg door de Nepalese autoriteiten in een voertuig van de Chinese ambassade geladen en over de Friendship Bridge naar het door China bezette Tibet vervoerd. Volgens ooggetuigen waren de vluchtelingen zeer anstig toen ze in het voertuig werden gestopt en ze schreeuwden om hulp. Acht van de gedeporteerden zijn ziek, waarvan drie in serieuze toestand. De vluchtelingen wacht marteling en slechte behandeling.

De informele overeenkomst tussen de Nepalese regering en de UNHCR heeft een groot aantal jaren naar wens gefunctioneerd. Met de arrestatie en daarop volgende deportatie wordt deze regeling niet langer nageleefd. Bovengenoemde ontwikkelingen zijn uitermate ernstig en het schept precedenten voor de toekomst. Het is zorgwekkend dat ambtenaren van de Chinese ambassade direct interveniëren in de asielprocedure van Tibetanen. China's mishandeling van teruggekeerde Tibetanen is uitvoerig gedocumenteerd en het toelaten van deze functionarissen tot de gevangenen veronachtzaamt alle internationale richtlijnen met betrekking tot vluchtelingen.

"China's directe betrokkenheid in de situatie is zeer verontrustend. Het toont de toenemende invloed van China in Nepal aan en gevreesd wordt dat duizenden andere Tibetanen die jaarlijks noodgedwongen Tibet ontvluchten niet langer via Nepal naar India kunnen reizen," aldus mevr. Jampa ( ICT Europe en TSG-NL).