Algemene Onderwijsbond

Na 5 maanden onderhandelen eindelijk CAO-akkoord voor BVE-sector

CAO-akkoord voor werknemers beroepsonderwijs en volwasseneneducatie.

5 juni 2003, Na maandenlange onderhandelingen sloten de onderwijsbonden en de werkgevers een akkoord voor de ruim 50.000 werknemers bij het middelbaar beroepsonderwijs. Het salaris stijgt met 2.3 procent, iedereen krijgt een eindejaarsuitkering van 4.2 procent plus een extraatje van 200 euro. Het aantal vrije dagen wordt voorlopig niet gekort. Hiermee zijn de knelpunten in de onderhandelingen voorlopig van tafel.

Gerrit Stemerding, AOb bestuurder en eerste onderhandelaar namens de bonden: "Het heeft lang geduurd en er is hard onderhandeld. Met het nu bereikte akkoord durf ik naar mijn achterban terug te gaan. De salarisstijging is minstens marktconform en ook op andere punten zijn we er zeker niet op achteruit gegaan."

Begin 2003 startten de onderhandelingen. In april kwam een, naar later bleek voorlopig, laatste bod van de werkgevers: 1 procent salarisverhoging en een halvering van het aantal vrije dagen. De bonden besloten de onderhandelingen af te breken. Gerrit Stemerding: "We waren niet gelukkig met de breuk. Werknemers hebben er recht op te weten waar zij aan toe zijn en arbeidsvoorwaarden moeten goed geregeld zijn. Maar dat bod was echt onacceptabel."

Bonden en werkgevers hebben hun verantwoordelijkheid genomen. In het nu bereikte onderhandelaarsakkoord is het aantal wettelijke vakantiedagen vastgelegd op 30 per jaar, exclusief de erkende feestdagen. De overige vrije dagen worden bestempeld als verlofdagen. Dit aantal kan variëren. Als de werkgever het huidige aantal verlofdagen wil verlagen is overleg met de bonden hierover noodzakelijk. Gerrit Stemerding: "Bij een dreigende wijziging van het aantal verlofdagen moet op instellingsniveau worden overlegd. Werknemers hoeven dus niet bang te zijn als individu tegenover hun directie te komen staan. De bonden blijven dus betrokken bij deze decentrale onderhandelingen."

De salarisverhoging van 2.3 procent gaat in met terugwerkende kracht, vanaf 1 april 2003. Verder wordt er geld vrijgemaakt om de wachtlijsten bij de kinderopvang terug te dringen. Ook wordt er een mobiliteitsfonds opgezet om knelpunten op de arbeidsmarkt op te lossen. Deze CAO loopt tot 1 februari 2004.

Voor nadere informatie:
Algemene Onderwijsbond (AOb), Gerrit Stemerding: 06 55 30 52 22 Onderwijsbond CNV, Paul Hassing: 06 261 36 969
UNIE, Wilfred Muis: 06 51 60 10 73

Met vriendelijke groet,
Marc Mathies

(pers)voorlichter AOb
030 2989210

Jaarbeursplein 22
Postbus 2875
3500 GW UTRECHT

bekijk ook onze website: www.aob.nl