Ingezonden persbericht

PERSBERICHT VAN PAX CHRISTI
5 juni 2003

Gisteren weer honderden Hema vermoord

Pax Christi wil Nederlandse deelname aan vredesmacht en verbreding mandaat VN in Ituri

Pax Christi Nederland wil dat Nederland onmiddellijk besluit tot deelname aan de vredesmacht van de VN in Ituri in Noord Oost Congo. Het VN-mandaat duurt te kort, geldt maar voor enkele plaatsen en zou heel Ituri moeten beslaan. Vanmiddag ontving Pax Christi het nieuws over de moord op 200 tot 300 Hema, gisteren bij Lac Albert. Deze nieuwe slachtpartij vond plaats door Lendu milities.

Waarom Irak wel en Congo niet?
De gevechten in Ituri hebben de afgelopen jaren al zo'n vijftigduizend doden gekost en bijna een miljoen mensen zijn gevlucht. Ituri is een gebied zo groot als België en heeft 2,5 miljoen inwoners. Na zware gevechten de afgelopen maand mei heeft de VN besloten een vredesmacht te sturen. Vrede en veiligheid vormen een kernthema in het Nederlandse Afrika-beleid. Pax Christi vindt dat Nederland moet deelnemen aan de vredesmacht, vanwege de actieve rol die Nederland in Oost-Congo, Oeganda en Rwanda speelt. Nederland had die bereidheid al eerder kenbaar kunnen maken. Dit geeft vooral te denken, gezien de snelheid waarmee Nederland bereid was wel militairen naar Irak te sturen. De oorlog in Congo heeft de afgelopen jaren bijna 4 miljoen doden gekost en er zijn nog geen tienduizend blauwhelmen ter plaatse. De oorlog in Irak heeft enkele duizenden doden gekost en er zijn nu enkele honderdduizenden buitenlandse soldaten aanwezig.

Minimaal een jaar
Pax Christi Nederland wil dat de Nederlandse regering zich ook inzet voor een verbreding van het mandaat van de VN-vredesmacht. Deze is nu gericht op de luchthaven van Bunia en de vluchtelingen in en rondom Bunia. Deze VN-missie duurt slechts tot midden september en biedt volstrekt onvoldoende kader voor enige vredesopbouw in de regio. Pax Christi wil dat de VN een mandaat krijgt dat geldt voor geheel Ituri en dat de omvang van de vredesmacht daarop aangepast wordt. De duur van de missie zou minimaal een jaar moeten zijn, voor vredesopbouw in Ituri en terwille van de voortgang van het vredesproces in geheel Congo.

Voor nader commentaar en informatie kunt u contact opnemen met Joost van Puijenbroek, projectmedewerker 'Grote Meren' van Pax Christi. Mobiel: 06 502 10 565