Provincie Limburg

Resultaten nulmeting milieuhandhaving in Limburg (132)

Start landelijk project Professionalisering van de milieuhandhaving

Gedeputeerde Staten hebben de rapportage van de nulmeting Handhaving in de provincie Limburg vastgesteld. Deze rapportage geeft een indicatie hoe het staat met de kwaliteit van de 51 handhavingsorganisaties in Limburg op het gebied van milieuhygiëne (ook wel het grijze kleurspoor genoemd) en waterkwaliteit (het blauwe kleurspoor). Limburg neemt, ten opzichte van de andere provincies, een middenpositie in: de handhavingsinstanties voldoen gemiddeld voor 40% aan de kwaliteitseisen waaraan zij begin 2005 volledig willen voldoen.

Het Rijk, de provincies, de gemeenten en de waterschappen zijn samen gestart met het project Professionalisering van de milieuhandhaving. Doel daarvan is, dat per 1 januari 2005 alle handhavingsorganisaties een landelijk overeengekomen kwaliteitsniveau halen. Het is de bedoeling dat alle betrokken organisaties op dat moment voor 100% voldoen aan afgesproken kwaliteitscriteria. De Limburgse overheidsinstanties met een taak op het gebied van handhaving voldoen nu, bij de start van het project, gemiddeld aan 40% van die kwaliteitscriteria. In Limburg nemen aan dit project deel: de 47 Limburgse gemeenten, het Zuiveringschap Limburg, de VROM-inspectie Zuid, de directie Limburg van Rijkswaterstaat en de Provincie Limburg zelf.

Middenpositie
Als eerste stap hebben alle deelnemende organisaties een nulmeting uitgevoerd om te bepalen in welke mate zij nu al voldoen aan deze kwaliteitscriteria. Vandaag heeft het Interprovinciaal Overleg (IPO) de landelijke rapportage over deze nulmeting vastgesteld. Het IPO presenteert de rapportage deze week aan de staatssecretarissen Pieter Van Geel (VROM) en Melanie Schultz van Haegen (V&W) die hierover op 18 juni spreken met de Tweede Kamer. Limburg neemt daarin, ten opzichte van de andere provincies, landelijk gezien een middenpositie in: een gedeelde vijfde plaats met een score van 40%. De individuele scores per handhavingsorganisatie verschillen sterk. De hoogste score haalt het Zuiveringschap Limburg (75 %). Ook de andere bovenregionale organisaties doen het relatief goed: boven de 50 %. De gemeenten scoren zeer uiteenlopend. Het beste scoren de gemeenten Maastricht (71%), Thorn (65 %) en Valkenburg aan de Geul (65%). Het laagst geklasseerd zijn de gemeenten Swalmen (8%), Heel (8 %) en Roggel en Neer (2 %). De scores geven aan, dat er nog heel wat werk verzet moet worden om het beoogde kwaliteitsniveau (100 % per 1 januari 2005) te halen.

Verbeterplan
Als eerste stap zal iedere organisatie een verbeterplan opstellen, waarin wordt aangegeven hoe men denkt het beoogde kwaliteitsniveau te bereiken. Het verbeterplan moet op 1 oktober 2003 bij de Provincie zijn ingediend. Om dit proces in goede banen te leiden is op initiatief van het Bestuurlijk Provinciaal Milieuhandhavings-overleg het project Gedragen ambities: integrale handhavingsplannen in Limburg. gestart. Via dit project, uitgevoerd door het Servicepunt Handhaving (SEPH), worden gemeenten en bovenregionale partijen ondersteund bij de opstelling van hun verbeterplan. Zij krijgen bijvoorbeeld informatie over goede handhavingsinitiatieven en
-aanpakken die in Limburg al met succes worden toegepast en die andere Limburgse organisaties kunnen overnemen.

Scorelijst
Voor alle Limburgse handhavingsorganisaties geeft de onderstaande tabel aan, bij welk percentage van de criteria de organisatie voldoet aan de minimumeisen.

Zie het origineel http://www.limburg.nl/nl/html...R2U1K1E4WJ32W0FL6