Provincie Limburg

Scholenproject Jaar van de Boerderij in Limburg (133)

Met de school naar de boerderij

De Provincie Limburg wil de jeugd laten horen, zien en proeven wat de (historische) boerderij te bieden heeft. In het kader van 2003 Jaar van de Boerderij is daarom een speciaal educatief project ontwikkeld dat alle scholen voor primair onderwijs in Limburg deze week ontvangen. Hoogtepunt van het project is een uitnodiging voor de scholen om een boerderijmuseum te bezoeken. Verder is er een kleurrijke lesbrief met poster over oude boerderijen in Limburg. Afzonderlijk kunnen scholen ook een modern agrarisch bedrijf bezoeken.

Het jaar 2003 is landelijk uitgeroepen tot het Jaar van de Boerderij. De Provincie Limburg onderstreept het belang van de oude boerderij en vestigt daar speciale aandacht op. Het streven is meer cultuurhistorische boerderijen te bewaren voor later en aandacht te schenken aan nieuwe vormen en functies voor deze oude gebouwen. Ze behoren immers tot ons culturele erfgoed en onze identiteit.

Boerderijmuseum
Het scholenproject Jaar van de Boerderij in Limburg is gericht op de groepen 6, 7 en 8 van het primair onderwijs (inclusief speciaal onderwijs) in Limburg. De scholen ontvangen de poster en de lesbrief deze week. Ook het AOC-Limburg (Agrarische Opleidingscentra) krijgt de poster en lesbrief toegezonden. De poster en de lesbrief bieden de leerkracht suggesties om een korte les te verzorgen over de typen boer-derijen die Limburg rijk is en waar ze staan. De poster maakt de kinderen duidelijk dat 2003 het Jaar van de Boerderij is en dat Limburg de meeste rijksmonumentale boerderijen (bijna 1000!) van Nederland heeft.
Het zwaartepunt van het project ligt in het volgend schooljaar. De Provincie Limburg nodigt de scholen uit om met een kleine eigen bijdrage een bezoek te brengen aan boerderijmuseum de Locht in Horst-Melderslo of Eynderhoof in Nederweert. Er is ruimte voor maximaal 112 scholen en voor vervoer wordt gezorgd. De bezoeken vinden plaats tussen september 2003 en april 2004.
Ter voorbereiding op het museumbezoek krijgen de scholen een uitgebreid lespakket over oude boerderijen. Scholen die een boerderijmuseum willen bezoeken kunnen daarvoor tot en met 25 juni inschrijven via de provinciale website (www.limburg.nl).

Bedrijfsbezoek
Daarnaast is er de unieke mogelijkheid om via de Limburgse Land- en Tuinbouwbond (LLTB) een bezoek te brengen aan een modern agrarisch bedrijf in de omgeving van de school. Het vervoer van en naar de boerderij moet de school dan zelf regelen. Aanmelden voor dit bedrijfsbezoek kan bij de LLTB (via www.lltb.nl). 5-6-2003 20:43