CDA Rotterdam


Actueel

Rotterdam, 5 juni 2003
CDA stemt in met NV Haven Rotterdam

BIJDRAGE VAN F.J. VAN DER HEIJDEN (CDA)
RAADSDEBAT VERZELFSTANDIGING GEMEENTELIJK HAVENBEDRIJF ROTTERDAM OP DONDERDAG 5 JUNI 2003

Voorzitter,

Laat ik beginnen met de vele lofprijzingen van de voorgaande sprekers sterk te onderstrepen. Complimenten voor goed werk zijn op hun plaats voor het Havenbedrijf, de Bestuursdienst, die de basis voor de besluitvorming over de verzelfstandiging legde en het kantoor van Loyens en Loeff, dat de juridische fundamenten heeft geleverd voor een onderneming, die in een nieuwe jas wederom de trots van gans Rotterdam zal zijn. Extra hulde aan de notarissen Breedveld en Portengen voor hun inventieve en snelle werk.

In het bijzonder wil het CDA wethouder Van Sluis prijzen, die vandaag een bijzonder zwaar en politiek geladen portefeuille tot een goed einde kan brengen. En dat niet in de laatste plaats door zich gedurende de gehele rit open op te stellen voor kritiek en suggesties uit de gehele raad, waar trouwens de PvdA bijzonder ruim gebruik van heeft gemaakt om maar zeker te zijn, dat wat aanvankelijk wethouder Simons (laat ik zeggen) heeft los gemaakt tot een verantwoord raadsbesluit te brengen. De CDA fractie zegt uit volle overtuiging dat hij daarin is geslaagd.

Vandaag neemt de raad een beslissend besluit, dat wellicht wel eerder maar niet meer overwogen genomen had kunnen worden dan nu toch het geval is. In dat licht had het voorgenomen besluit zoals dat in de brief aan de raad van 13 mei 2003 is geformuleerd duidelijker kunnen zijn. Maar daarover aan het slot van mij verhaal meer.

De concept-statuten van de nieuwe vennootschap, volledig in handen van de gemeente Rotterdam en voorts de voorgelegde overeenkomst met de gemeente Rotterdam inclusief de erfpacht overeenkomst, overtuigen voldoende om het college verder te mandateren om de statuten vast te stellen en de havenovereenkomst aan te gaan. Dat geldt impliciet de formulering van de doelstelling van de nieuwe N.V.

Twee zaken moeten naar ik meen onderstreept worden. In de eerste plaats: het havenbedrijf krijgt een nieuwe bestuurlijke jas, maar verandert tegenover zijn klanten niet van aard en inzet. En dat moet ook niet.
In de tweede plaats: de nieuwe jas heeft voor het gemeentebestuur wel consequenties. Afstand. Het college is niet meer het feitelijk dagelijks bestuur van de haven, maar een directie. En laten we dat ook zo nog maar even noemen. Het heeft daarmee ook consequenties voor de raad en de betrokken raadscommissie: nog grotere afstand, die wat mijn fractie betreft bewust in het programma-akkoord en het collegeprogramma is na gestreefd. Hier gaat het om wat de wethouder Van Sluis in de commissie zei: de kunst van het loslaten.

HOE ZET JE NIEUWSGIERIGHEID OM IN INTERESSE
en INTERESSE IN BELEIDSIMPULSEN en tenslotte
VERANTWOORDELIJKHEID IN CONTROLE.

Dat is waar de commissie voor staat. Met de vraag op de achterhand of de commissie daarvoor genoeg instrumenten heeft. De ruime toezegging van de wethouder om de bedrijfsplannen van de vennootschap op het juiste moment aan de raad/commissie EHM voor te leggen geeft alle ruimte om beleidsimpulsen (kaders zo men wil) aan te brengen en daar ook verder controle op uit te oefenen. Een meer besluitvormende rol voor de gemeenteraad zoals de PvdA die blijft bepleiten tast het karakter van de vennootschap te zeer aan en geeft twijfels of een serieuze Raad van Commissarissen onder een dergelijke politieke vigeur zou kunnen, laat staan willen, werken. Daarvoor heeft mijn fractie ook niet het advies van de wijze mannen voor nodig maar gewoon enige maatschappelijke ervaring volstaat hier al. Het CDA kan zich overigens vinden in het profiel van de Raad van Commissarissen.

Voorzitter,

In de commissie heb ik mij bezorgd betoond over de financiële basis van de nieuwe vennootschap en wel vanuit het perspectief van de gemeente Rotterdam zelf. Laat ik het huiselijk zeggen: wanneer het college zich nu te gretig betoont om de winst van het bedrijf direct al drastisch af te romen (in feite met zon 85 procent) dan komt dat college zich zelf tegen wanneer de N.V. Haven Rotterdam (u ziet dat ik alvast de naam aanhoudt die D66 zo graag in de statuten wil zien staan) havenbedrijf zich al niet in de eerste drie jaar een eigen stevige financiële basis kan verwerven om ook zijn eigen investeringen verder te dragen. Hier geen lange financiele beschouwing meer, maar ik blijf van oordeel dat flexibel dividend, in feite ook in de eerste drie jaar ook werkelijk afhankelijk moet zijn van de winst, zoals ook de indexering van de verbruiksvergoeding en flexibel dividend dat eigenlijk zou moeten zijn.

Voorzitter,

tot slot een paar opmerkingen over het besluit van vandaag, dat naar het oordeel van de CDA fractie meer body moet hebben dan in de brieven aan de raad van 13 en 27 mei is terug te vinden.

De passage in de brief aan de raad van 27 mei is zeker niet voldoende. De passages in de brief van 13 mei op pagina 2 over het voorgenomen besluit en pagina 9 waar het gaat over de impact van een besluit in de huidige duale verhoudingen geven duidelijk aan, dat het college nu zelfstandig alle vervolg besluiten kan nemen die nodig zijn en dat de raad in staat is gesteld geweest alle wensen en bedenkingen kenbaar te maken .
De reactie van het college in twee commissievergaderingen en de gewisselde brieven geven voldoende materiaal voor een overwogen besluit. Dat besluit moet ook worden genomen omdat G.S. van Zuid Holland (gevraagd om instemming) dat ook alleen n.a.v een besluit zullen doen en niet op basis van een voorgenomen besluit.

Vandaar aan het slot van mijn bijdrage een motie, het besluit van de raad aan het college verwoordt om op basis van de thans aangeleverde stukken en de bijlagen de N.V. op te richten, het GHR in deze N.V. onder te brengen , de havengronden in erfpacht te geven en verder alles te doen wat noodzakelijk is om de NV HAVEN ROTTERDAM 1 januari 2004 aan de gang te hebben. De motie is mede ondertekend door collegas Van Gernt van Leefbaar Rotterdam en Woudenberg van de VVD.

in Word-format treft u een integrale versie van de motie aan