Socialistische Partij

Uitzenden troepen naar Irak onwenselijk

06-06-2003 * De SP-fractie in de Tweede Kamer gaat niet akkoord met de uitzending van Nederlandse troepen naar zuid-Irak. In tegenstelling tot de regering betwijfelt de SP of resolutie 1483, waarin steun wordt gevraagd voor de wederopbouw, een basis is voor het sturen van troepen naar Irak. De Nederlandse regering kan dit wel stellen, maar inmiddels blijkt dat er in grote delen van Irak ontevredenheid groeit over de Amerikaans-Britse bezetting.

Volgens Tweede-Kamerlid Harry van Bommel mag Nederland geen bijdrage leveren aan de illegale bezetting van Irak. "Het is tijd dat de Irakezen zelf zeggenschap krijgen over de politieke en economische toekomst van hun land. Zonder dat duidelijk is wat de invloed van de Irakezen in hun eigen land wordt, neemt het aantal bezettingstroepen toe. Nederland moet geen bijdrage leveren aan die Amerikaans-Britse bezetting."

Hoewel de regering zegt dat op een snelle overdracht van verantwoordelijkheden aan de Irakese bevolking wordt aangestuurd, is hierover niets duidelijk. De Amerikaanse autoriteiten in Irak weigeren de plannen tot een Nationale Conferentie over een machtsoverdracht door te zetten.

zie ook Dossier Irak