SP

Aanslag op ISAF vraagt om nieuwe risicoanalyse

Tweede-Kamerlid Harry van Bommel (SP) vraagt om een nieuwe risicoanalyse voor de Nederlandse ISAF-troepen. Aanleiding hiervoor is de eerste zelfmoordaanslag tegen een ISAF-bus bij Kabul, waarbij zeker vijf Duitse militairen om het leven kwamen. De risicoanalyse is nodig omdat met de veiligheid van onze troepen uiterst zorgvuldig moet worden omgesprongen.

De slachtoffers van de bomaanslag ondersteunen samen met de Nederlanders de lokale autoriteiten. De ISAF-troepen worden sinds hun komst naar Afghanistan regelmatig beschoten met handvuurwapens en raketten. Het land bevindt zich nog steeds in een zeer chaotische situatie waar dezelfde krijgsheren de dienst uitmaken die het land begin jaren negentig in totale chaos stortten. De ontwapening van de bevolking is amper op gang gekomen en strijders van de Taliban en Al Qaida roeren zich steeds vaker.

De aanslag met de autobom luidt echter een nieuw hoofdstuk in van de steeds intensievere strijd tegen de buitenlandse aanwezigheid. 'Met deze aanslag is de situatie drastisch veranderd en dat vraagt om een nieuwe risicoanalyse,' stelt Harry van Bommel namens de SP. 'Met de veiligheid van onze jongens en meisjes daar moet namelijk uiterst zorgvuldig worden omgesprongen.'

Meer informatie: Harry van Bommel, 06 22 78 80 43 of Barry Smit, 06 51 50 42 82


07 jun 03 11:43