Ingezonden persbericht

Amsterdam, 5 juni 2003 PERSBERICHT

Onderzoeksgroep Turks extreemrechts Postbus 10748 1001 ES Amsterdam 06-65422508 (Ernst Haffmans) afa@xs4all.nl

Op 8 juni aanstaande organiseert de Türk Islam Yardimlasma ve Dayanisma Vakfi (Stichting Turkse Islamitische Hulpverlening en Solidariteit (TIHS), opgericht in 1994, vestigingsadres: Ookmeerweg 206) een 'culturele' bijeenkomst in een bijgebouw van het Nova College te Amsterdam (Piet Mondriaanstraat 140). Het Nova College maakt deel uit van de Esprit Scholengroep. Als vooraanstaande gasten zullen onder meer de voorzitter van de Turkse Grote Eenheids Partij (BBP), Muhsin Yazicioglu, en de voorzitter van de Europese Federatie Nizam-i Alem, Recep Yildirim optreden. In de krant Türkiye van 5 juni stond de aankondiging van de bijeenkomst. U kunt deze op verzoek toegefaxt krijgen.

De aanwezigheid van deze twee personen is niet verrassend: de TIHS is namelijk een mantelorganisatie van de BBP en de federatie Nizam-i Alem bundelt organisaties in Europa die zich verbonden voelen met het extreemnationalistische gedachtegoed van de BBP. De Grote Eenheids Partij splitste zich in 1992 af van de extreemnationalistische Partij van de Nationalistische Actie (MHP), de aanhangers van de partij staan in Nederland bekend als Grijze Wolven. De BBP werd in 1992 opgericht door een groep MHP-parlementariërs onder leiding van de al genoemde Muhsin Yazicioglu. Hij is de onbetwiste leider van deze Turkse islamitische Grijze Wolven. De reden voor de splitsing was de ontevredenheid van een deel van de MHP'ers met de handelswijze van MHP-leider Alparslan Türkes. Deze MÇP-leden vonden dat de MHP te kemalistisch, te verwesterst en te afhankelijk van het westerse kapitaal was geworden. Opgemerkt moet worden dat de BBP net zo extreemnationalistisch is als de MHP. Wie meer wil weten van politieke opvattingen van de BBP raden we een bezoek aan haar website aan: www.bbp.org.tr.

In het bestuur van de TIHS, die een moskee aan de Ookmeerweg in Osdorp beheert, zat overigens enige jaren een zeer bekende Grijze Wolf: Ali Riza Karacaer. Karacaer was in Nederland al actief binnen de Grijze Wolven sinds de jaren zeventig. Zo zat hij in het bestuur van Grijze Wolvenfederatie HÜTID en de HTDF (de voorloper van de Turkse Federatie Nederland).

We roepen het bestuur van het Nova College op om haar toestemming voor de bijeenkomst aan de Piet Mondriaanstraat in te trekken. Gezien de politieke signatuur van de organisator van de bijeenkomst en het aangekondigde programma zal daar namelijk het extreemnationalisme worden uitgedragen, wat zich in Turkije onder meer uit in een zeer onverzoenlijke opstelling jegens etnische minderheden als Koerden en Armeniërs. Het lijkt ons zeer onwenselijk dat dergelijke groeperingen in democratische en multiculturele samenleving als Nederland een podium wordt geboden. Het is extra wrang dat de bijeenkomst plaatsvindt in een gebouw van de Esprit Scholengroep, waarvan "de docenten de leerlingen, afkomstig uit vele culturen, zo goed mogelijk op een plaats in de multiculturele samenleving." (zie: http://www.esprit-sg.nl/) Extreemnationalisme een plaats bieden in haar school is daarbij volgens ons een verkeerd signaal, met name richting de leerlingen.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de onderzoeksgroep.

De bijeenkomst vangt aan om 17.00 uur, zaal open 16.00 uur. Telefoonnummer TIHS: 020-619 96 89 Telefoon Nova College: 020-585 4854, Telefoon Nova College Mondriaan 020- 480 27 00, Telefoon hoofddirectie Esprit Scholengroep: 020-585 48 11

EINDE PERSBERICHT


---

Onderzoeksgroep Turks extreem-rechts Postbus 10748 1001 ES Amsterdam 06-65422508 afa@xs4all.nl www.xs4all.nl/~afa/comite/index.html
---