ERNST AND YOUNG

Indiase zakenman Murthy World Entrepreneur of the Year

Monte Carlo, 8 juni 2003. Tijdens een verkiezingsceremonie in Monte Carlo is zaterdagavond de Indiase zakenman en miljonair Narayana Murthy, directeur van Infosys Technologies, gekozen tot World Entrepreneur of the Year. Hij werd gekozen uit 26 finalisten, waaronder namens Nederland Hans Mosselman van Sudtours Reisorganisatie BV. De jury prees Narayana Murthy, afkomstig uit Bangalore, vanwege zijn 'intellectueel, filosofisch, ethisch en spiritueel gedreven ondernemerschap' en vanwege zijn 'uitstekende financiële resultaten en internationale positie in een dynamische en vluchtige industrie'. De World Entrepreneur of the Year verkiezing is een initiatief van Ernst & Young.

Infosys Technologies Ltd levert kleine en grote bedrijven end-to-end-technologie en consultancy oplossingen en heeft wereldwijd meer dan 10.000 werknemers. Het bedrijf heeft een gezonde financiële positie en laat regelmatig jaarlijkse groeipercentages zien van meer dan 30%. Infosys Technologies heeft een notering aan de Nasdaq. Op het moment wordt 98% van de omzet buiten India gerealiseerd.

Het corporate governance systeem van Infosys Technologies is sinds het ontstaan van het bedrijf gebaseerd op vijf principes; 'Het zachtste kussen is een schoon geweten; laat het zien als je twijfelt; gebruik geen bedrijfsmiddelen voor persoonlijk gebruik; plaats lange termijn belangen voor die op de korte termijn; en deel rijkdom met de werknemers.' In de visie van Narayana Murthy zou persoonlijke rijkdom zo gebruikt moeten worden, dat de samenleving daar nut van ondervindt. Hij doneert daarom een belangrijk deel van zijn eigen vermogen aan publieke doelen.

Ernst & Young nam drie jaar geleden het initiatief voor de World Entrepreneur of the Year verkiezing. Al 17 jaar worden in verschillende landen nationale verkiezingen gehouden. De 26 nationale inzendingen van dit jaar werden beoordeeld door een elftal juryleden, allen winnaars van een nationale titel. In Nederland vonden de verkiezingen in 2002 plaats in samenwerking met Universiteit Nyenrode, het Ministerie van Economische Zaken en internetprovider Tiscali. Vanuit Nederland zat dit jaar Monique Brummans in de jury, Managing Director van Diemen & Van Gestel en winnaar van de Nederlandse titel in 2001.

Noot voor de redactie (