Ingezonden persbericht

Minister Peijs: fileminister?

LISSE, 20030608 -- Als de Minister haar file titel wilt houden moet zij eerst zorgen dat haar ambtenaren minder te vertellen krijgen dan de Minister zelf! De NMA heeft het falen van Rijkswaterstaat en verzekeraars bevestigd bij het invoeren van een goede regeling voor het autobergen op de wegen. De NMA heeft daarom de kartel-ontheffing ingetrokken omdat het niet functioneerde. Langere file's; lang wachten op een bergingsauto waar (bij letsel) elke seconde telt; bergers die in rampenplannen zitten, verdwijnen door een verkeerde aanbesteding.

Onder druk van de Tweede-Kamer moest Rijkswaterstaat ingrijpen. Maar Rijkswaterstaat probeert nu de bergers een intentieverklaring te laten tekenen om de oude situatie te herstellen. Daar zit niemand op te wachten.

Merkwaardig is het feit dat Rijkswaterstaat het opneemt voor de verzekeraars en daar niet van wil wijken. Daarmee is de veiligheid op de Nederlandse wegen niet gewaarborgd zoals de Tweede-Kamer heeft geeist in haar motie van november 2002.

De verzekeraars kozen bij de inschrijving voor de bergers met de kleinste prijzen waardoor er nu 60 bedrijven failliet gaan en 750 man hun baan verliezen. Minister Peijs heeft alvast een klus!

De vaste commissie voor Verkeer en Waterstaat van de Tweede Kamer vergadert dinsdag 24 juni 2003 om 16:00 uur in de Groen van Prinstererzaal over de bergingsproblematiek.